«Друзі окупації Криму» в Італії

Блоги

Відеоблог Євгенія Лешана про те, як північноіталійський сепаратист веде політичну діяльність в інтересах Росії та має прихований від санкцій бізнес в окупованому Криму.

Голова італійського представництва «Асоціації друзів Криму» Стефано Вальдегамбері є активним прибічником проголошення незалежності північоіталійського регіону Венето. Вальдегамбері їздив до окупованого Криму часто і привозив багато друзів – переважно бізнесменів та депутатів місцевих рад. І не тільки їздив. На відміну від більшості «друзів окупації» з інших країн, що обмежуються таким собі політичним туризмом, Стефано заходився на практиці легалізувати в Європі російську анексію Криму.

У 2016 році з його подачі регіональна рада Венето ухвалила рішення про створення комітету за скасування антиросійських санкцій та за визнання «права Криму на самовизначення». Російська преса подавала це як перший випадок визнання російського Криму в Європі. За це Стефано у 2016 році отримав у подарунок апартаменти в елітному курортному комплексі «Итальянская деревня» в Чорноморському.

Крім того, Стефано Вальдегамбері має власний бізнес під Сімферополем – його ферма вирощує полуницю з італійської розсади та за італійськими технологіями. І він не єдиний італієць, що має ягідний бізнес у Криму. Наприклад, у селі Холмівка Бахчисарайського району діє тепличне господарство «Сладкая клубника», яке вирощує ягоду на саджанцях з італійського розплідника Франко Зенті, а курує проєкт італійський агроном, який регулярно відвідує окупований Крим.

Завдяки скаргам Вальдегамбері на неможливість вести нормальний бізнес і користуватися багатьма благами цивілізації в окупованому Криму – як-от світовий мобільний зв’язок, прямі перельоти, банкові послуги – ми можемо бачити, що санкції таки працюють і серйозно обтяжують окупантам утримання Криму.