ДеПешка на гроші політв’язнів

Блоги

Відеоблог Євгенія Лешана про те, як державне підприємство «Реінтеграція і відновлення» отримало фінансування статутної діяльності через бюджетну програму підтримки українських політв’язнів Кремля.

Державне підприємство «Реінтеграція і відновлення» було засновано Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій у травні 2020 року. Як правило, такі підприємства створюються для виведення бюджетних коштів на бізнес осіб, наближених до керівництва відомства. Види діяльності ДП “Реінтеграція і відновлення” охоплювали весь спектр робіт з відновлення та життєдіяльності територій, наближених до зони бойових дій та звільнених від окупації. Міністр з питань реінтеграції ТОТ Олексій Резніков повідомив, що ДП створено для взяття на баланс КПВВ на межі з окупованими територіями Криму та Донбасу.

Проте джерела фінансування підприємства залишалися невідомими. 5 жовтня 2020 року була опублікована Постанова Кабміну №919, якою ДП «Реінтеграція і відновлення» встановлювалося одержувачем коштів за бюджетною програмою підтримки українських в’язнів Кремля. Кошти програми підуть на забезпечення статутної діяльності ДП, оплату праці, комунальні витрати, а також на зведення та утримання КПВВ на межі з окупованими територіями.

ДП також позбавлялося необхідності відповідати встановленим критеріям одержувачів бюджетних коштів. Постанова не була прийнята на засіданні Кабміну, тим не менш, на ній стоїть підпис прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.