Співвітчизники окупантів на службі Кремля

Блоги

Відеоблог Євгенія Лешана про залучення організацій закордонних росіян до легалізації спроби російської анексії Криму.

«Соотечественники» – це закордонне російськомовне середовище, що, на думку Кремля, має відчувати турботу далекого отечества – хоч у Франції, хоч в Ізраїлі, хоч в Україні. У відповідь воно має стати родючим ґрунтом для висівання ідей «Русского Міра». А також вирішувати й більш приземлені завдання. Наприклад, програми з переселення співвітчизників назад до Росії дозволяють освоювати чималенькі кошти з державного бюджету.

Об’єднує численні організації закордонних росіян Міжнародна Рада російських співвітчизників – МСРС.

Представник Путіна в окупованому Криму Георгій Мурадов стверджує, що «українські організації російських співвітчизників стали фундаментом для суспільно-політичного руху, якому судилося в ході історичних подій Кримської весни зіграти вирішальну роль у возз’єднанні півострова з Росією».

Другого листопада, як повідомляє підконтрольний тому ж таки Мурадову «Деловой и культурный центр Республики Крым», відбувся круглий стіл «Співпраця Республіки Крим з міжнародними організаціями російських співвітчизників». Мовляв, МСРС виступив з ініціативою обговорення актуальних питань про згуртування російськомовної діаспори за кордоном навколо Криму.

За роки російсько-української війни близько 90 закордонних організацій росіян перервали зв’язки з МСРС – вони не схотіли бути причетними до військової агресії. Ті, що залишилися – активно співпрацювали з Москвою, зокрема були спостерігачами на кримському «референдумі» та проголошували його легітимність.

«Кримський» напрямок діяльності МСРС є пріоритетним – тобто, всю політику підтримки співвітчизників Кремль спрямував на забезпечення своїх загарбницьких дій.