Таємні райони кримської економіки

Блоги

Відеоблог Євгенія Лешана про те, як Росія намагається створити в окупованому Криму окрему секретну економіку.

Законопроєкт про створення на окупованих територіях Криму та Севастополя «особливих адміністративних районів» розроблений міністерством економічного розвитку Росії. Головний сенс новації – введення режиму секретності для інвесторів, які наважаться працювати в Криму.

Тобто, це відчайдушна спроба приховати від санкцій США та Євросоюзу компанії, які вкладатимуть гроші у кримську економіку. Що обіцяють росіяни? За офіційними повідомленнями, все це робиться «для підвищення інвестиційної привабливості республіки і можливості збереження конфіденційності інвестора».

Компанії, що братимуть участь у проєкті «особливих адмінрайонів», можуть бути зареєстровані де завгодно – а ось бізнес вестимуть тільки в Криму, і не матимуть філій чи представництв за межами півострова. Це диктується двома причинами: по-перше, так легше дотримати режиму конфіденційності, як сором’язливо називають автори проєкту приховане або ж секретне інвестування, а по-друге – і це більш вагомо! – це не дозволить компаніям розповсюдити режим секретності на свою діяльність за межами Криму.

Тобто, картинка вимальовується райдужна: зараз усе засекретимо – і гроші потечуть рікою. Однак загальносвітова практика показує: там, де нема відкритості і прозорості – гроші течуть переважно в кишені недобросовісних виконавців та чиновників.

Власне, Росія зараз намагається створити якусь свою окрему кримську економіку. Але без перспектив нормальної інтеграції не лише до світової, а й до загальноросійської економічної системи. Отже, путінське гасло «КримНаш» брехливе не лише з юридичної точки зору, а й з економічної. Не зростається! Як і раніше, московська влада в Криму тримається виключно на російських багнетах та пропаганді.