Кум Путіна і ВЕЗ «Крим»: що спільного?

Блоги

Відеоблог Євгенія Лешана по гарячих слідах повідомлення народним депутатам від ОПЖЗ Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку про підозру у вчиненні тяжких злочинів – державної зради і порушення законів і звичаїв війни, тобто, воєнного злочину, що полягав у готуванні до розграбування національних цінностей на окупованій території.

На жаль, частина оприлюднених СБУ доказів протиправної діяльності Медведчука в окупованому Криму з точки зору українського законодавства свідчить, що його дії були законними. Йому це дозволив і досі чинний закон про фейкову ВЕЗ «Крим».

Кум Путіна здав окупантам документацію на нафтогазове родовище «Глибока» на Прикерченському шельфі Чорного моря, що належить Україні і було незаконно привласнене окупантами.

У 2012 році спецдозвіл на користування надрами родовища отримує київське ТОВ «Нові проекти», оформлене на дві офшорні компанії, за якими ховався Медведчук.

Після окупації Криму Росією для Медведчука майже нічого не змінилося, бо закон про ВЕЗ «Крим» дозволяє вести бізнес на тимчасово окупованій території і залишає чинними всі спецдозволи та ліцензії.

Віцепрем’єр російського уряду Дмитро Козак примусив кримську окупаційну податкову зареєструвати створений у російській юрисдикції клон київського ТОВ «Нові проекти», який отримав російську ліцензію на розробку родовища «Глибока».

Українську ж ліцензію компанії «Нові проекти» Держгеонадра анулювали лише 23 березня 2021 року, хоча рішення суду про це було винесено 23 квітня 2020 року. Компанія з 2015 року припинила платити за користування надрами та не виходила на контакт з перевіряючими органами.

Здається, якби Медведчук і досі підтримував існування ТОВ «Нові проєкти», платив за користування надрами та подавав правильну звітність – то ліцензія залишалася б чинною.