Скасування ВЕЗ «Крим»: вчимося забороняти

Блоги

Відеоблог Євгенія Лешана про норми з заборони постачання ресурсів до окупованого Криму, згідно нового законопроєкту про скасування вільної економічної зони «Крим».

Зокрема, цей законопроєкт забороняє водопостачання на тимчасово окуповану територію Криму – до відновлення на цій території конституційного ладу України. Окупанти вимушені шукати воду під дном Азовського моря та будувати опріснювальні установки, а поки виснажують і без того посохлу водну систему Криму.

Між тим, закон забороняє не лише водопостачання, а й будь-які поставки товарів до тимчасово окупованої території. Будь-яким шляхом. Але з водою все відносно просто, бо канал перекритий дамбою, а іншого шляху для української води до Криму немає. А як щодо інших природних ресурсів?

Мова зокрема про постачання українського ільменіту з Іршанського гірничо-збагачувального комбінату, що входить до Об’єднаної гірничо-хімічної компанії, зокрема, до філії компанії Юкрейніан кемікал продактс в окупованому Армянську – колишнього «Кримського Титану», що належить олігарху Дмитру Фірташу. За цей час підприємство отримало сотні тисяч тонн ільменіту і, відповідно, мільйонні прибутки. А через подвійну – у російській і українській юрисдикції – реєстрацію заводу податки з цього бізнесу отримали російські окупанти.

Аби законодавча заборона на постачання ресурсів до окупованої території була ефективною, самої заборони замало. Має бути прописано чіткий механізм застосування санкцій до іноземних порушників українського законодавства та кримінальну відповідальність – для порушників українських.

А це нас повертає до розмови про санкційне законодавство України, яке потребує масштабного вдосконалення.

Усі подробиці у відео: