Кримська платформа: безпека як майбутнє

Блоги

Відеоблог Євгенія Лешана за підсумками установчого саміту Кримської платформи – міжнародного майданчика для координації зусиль з деокупації Криму.

Саміт чітко ділиться на дві частини. Перша – офіційна, за участі президентів, глав урядів, парламентів – представників 46 країн світу, а також міжнародних організацій і всесвітніх церков. Друга частина – тематичні дискусійні панелі, на яких обговорювались шляхи подолання проблем і загроз, спричинених окупацією Криму.

Найбільш змістовною та корисною вийшла четверта, безпекова панель – або ж, як її офіційно назвали, «Загрози Азовського та ширшого Чорноморського регіону як виклик міжнародній безпеці: консолідація зусиль та пошуки шляхів деокупації». Свою роль зіграв склад учасників панелі – це були секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов і колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко, який вже представився експертом, а також чинні іноземні посадовці високого рангу в сфері безпеки й оборони – заступник Генсека НАТО Мірча Джоане, міністр оборони Естонії Калле Лаанет, міністр оборони Швеції Петер Хульквіст та міністр оборонних закупівель Великої Британії Джеремі Квін.

Зокрема, Мірча Джоане зазначив, що НАТО лише зараз вибудовує нову архітектуру безпеки в Чорноморському регіоні, де Альянс вже наростив свою присутність. Втім, у питанні морського патрулювання можна робити більше, каже він, бо НАТО бачить, як Росія мілітаризує Крим для контролю не лише над Чорним морем, а й над Близьким Сходом і Середземномор’ям.

Досвід України, яка безпосередньо має справу з російською агресією, в НАТО уважно вивчають і використають у новій концепції євроатлантичної безпеки.

Як бачимо, НАТО не полишає Чорне море й Україну, і співпраця Альянсу з нею триватиме, бо на Заході розуміють небезпеку російської окупації Криму і важливість консолідованої наступальної позиції демократичного світу щодо Криму. Україні ж треба зробити всього нічого – провести реформи, стати сильною і привабливою.

Подробиці дивіться у відео: