Кому Фірташ відсипав соди

Блоги

Відеоблог Євгенія Лешана про зміни у структурі власності ПАТ «Кримський содовий завод», який належить олігарху Дмитру Фірташу.

У 2014 році Group DF відмовилася переводити юридичну особу ПАТ «Кримський содовий завод» з окупованого Красноперекопська до Києва. 1 листопада 2014 року компанія була внесена до російських реєстрів. На той час і в українській, і в російській юрисдикції «Кримським содовим» володіли дві кіпрські компанії – Dwara Trading Ltd (77,4% акцій) і Valika Ltd (12,6%).

Для української юрисдикції ця структура власності актуальна і сьогодні. Натомість, у російській юрисдикції 2019 року місце Valika Ltd зайняло ТОВ «Химинвест» із 14,97% акцій, а у 2020 воно віддало половину свого пакету акцій ТОВ «ВООМ-ВОХ Инвест».

Вперше ТОВ «ВООМ-ВОХ Инвест» стало відомим у 2017 році, коли виступило другим підставним учасником аукціону, на якому підконтрольне банку «Россия» ТОВ «Южный проект» купило завод шампанських вин «Новий Світ».

Номінальним власником і директором ТОВ «ВООМ-ВОХ Инвест» є Дмитро Зайченко. Він у 2021 році став також власником ТОВ «Агентство инфраструктурных проектов». У 2018 році ця компанія намагалася заробити грошей на інвестиціях у проєкт комплексного розвитку Балаклавської бухти – але не склалося. Тоді ТОВ «Агентство инфраструктурных проектов» очолював екс-командувач Ракетних військ і артилерії Росії генерал-полковник Володимир Зарицький. Інша компанія Зарицького – ТОВ «Управляющая компания инфраструктурных проектов» – у 2018 році придбала в інтересах російських олігархів – братів Ротенбергів кримські санаторії «Ай-Петрі», «Місхор» і «Дюльбер».

Подробиці дивіться у відео: