Окупований південь. Огляд подій 29 травня — 4 червня 2022 року

Блоги

Блог Микити Панасенка про найголовніші події на тимчасово окупованому росією півдні України протягом від 29 травня по 4 червня.

Російські окупанти повністю вимкнули зв’язок та інтернет від українських операторів. Від 30 травня мешканці захоплених територій півдня опинилися у цілковитому інформаційному вакуумі. Загарбники та колаборанти намагаються ізолювати мешканців захоплених територій від вільної території України, щоб ефективніше поширювати свою пропаганду та неправдиву інформацію про перебіг війни. Наразі поширюється теза про те, що Україна нібито відмовилася від окупованих територій, хоча це цілковита брехня. Будь-яка притомна людина розуміє, що українські спеціалісти фізично не можуть відновити зв’язок через те, що не мають доступу до обладнання.

Росіяни змушують українців переходити на рублі. Нагадаю, що зараз там діє так званий «бівалютний» режим, коли можна розраховуватися як гривнями, так і рублями. Але українські громадяни не хочуть ні приймати, ні платити рублями. Тому окупанти вже організовують спеціальні інспекції, щоб карати населення окупованих територій.

Збройні Сили України потихеньку переходять у контрнаступ, заглиблюючись у Херсонську область.

Продовжується спротив окупації. 30 травня у центрі окупованого Мелітополя біля торговельного центру «Квартал» вибухнув автомобіль Mercedes. ТЦ належить Євгену Балицькому — колаборанту, якого окупанти призначили «губернатором» Запорізької області.

Також сильний вибух стався у тимчасово окупованому Бердянську. Він прогримів біля морського порту, де раніше був знищений російський великий десантний корабель «Саратов».