Зеленський вимагає від НАБУ, САП та Офісу генпрокурора «вироків і посадок шукачів вигод у владі»

Корупція
Фото: Наша Рада

Президент України Володимир Зеленський просить Національне антикорупційне бюро, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру та Офіс Генерального прокурора працювати продуктивніше і конкретніше.

Про це він написав у Telegram.

«Коли ми йшли на вибори, ми обіцяли народу, що старі корумповані часи закінчаться. Що винятків не буде, особливих нема, виправдання не приймаються. Забули? Так швидко? Чому досі хтось вважає, що він особисто може спробувати стати «винятком» з цієї обіцянки та поводитися настільки зухвало? Хочу, щоб усі посадовці, всі депутати уважно ще раз подивилися на себе, на свої справи й затямили – за хабарництво буде дуже боляче», – написав Зеленський.

При цьому він висловив сподівання, що НАБУ, Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Офіс Генерального прокурора «все ж таки почують суспільство і тому працюватимуть значно швидше й продуктивніше для того, щоб викривати діяльність усіх шукачів вигод у владі».

«Не раз на місяць демонструвати нам гучну справу, а системно, день у день, максимально напружуючи свої можливості, показувати результат. Конкретний. Чи ні? Чи ми забагато хочемо? Це ж не робота задля реклами чи піару. Не просто відео, скандал, а потім – тиша. Це ж про вироки – про ті самі посадки, про які в нас запитують люди в кожному місті. А тому – більше правоохоронної конкретики. Більше показових «посадок». Просто сьогодні. Бо час на справедливість дуже швидко спливає», – підсумував президент.

Генеральний прокурор Ірина Венедиктова підписала підозру депутату Олександру Юрченку, якого НАБУ вважає причетним до отримання хабара за внесення поправок в законопроект.

«Я прийняла рішення і, отже – одночасно відповідальність, підписати нардепу підозра і клопотання про обрання запобіжного заходу – утримання під вартою. Це не тільки моє право вивчати матеріали справи, це і мій обов’язок, встановлений ​​законом, і у мене є чітке наміри робити це завжди. Я не стану обмежувати конституційні права громадян зі спецстатусом або без такого, не вивчив матеріали справи», – заявила Венедиктова, пояснивши, чому підозру Юрченку не було підписано нею раніше.

  • У НАБУ опублікували нові плівки розмов з народним депутатом Олександром Юрченком та його посередником в питанні отримання хабара за законопроект про відходи. Один з детективів бюро вийшов на посередника нардепа – автора законопроекту як співробітник промислової компанії, який був зацікавлений у створенні правових підстав для переробки твердих побутових відходів.
  • Влітку 2020 року детективи отримали інформацію, що група нардепів отримують хабарі за свою законодавчу роботу у парламенті. НАБУ розпочало розслідування і операцію «під прикриттям».