НАБУ і САП повідомили про підозру синові Гладковського у справі про корупцію в оборонній сфері

Корупція
Ігор Гладковський Фото: tyzhden.ua

21 грудня 2020 НАБУ і САП повідомили про підозру фігуранту розслідувань Bihus.Info Ігорю Гладковському. Cина ексзамсекретаря РНБО Олега Гладковського підозрюють у зловживанні впливом на директора ДК “Укрспецекспорт” – задля реалізації схеми з постачання деталей на підприємства державного концерну “Укроборонпром”.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Як зазначається, підозрюваний разом із ще деякими особами реалізували корупційну схему з постачання товарів невідомого походження підприємствам ДК «Укроборонпром» із використанням ТОВ «Оптимумспецдеталь» та інших підприємств.

Встановлено, що за час дії схеми поставлено товарів на суму майже 165 млн грн, при цьому в бюджет не надійшло понад 49 млн грн, з яких 25,77 – податок на додану вартість, 23,57 – податок на прибуток.

«Завдяки зусиллям підозрюваного, ТОВ «Оптимумспецдеталь» отримувало преференції під час укладення договорів та розрахунків з підприємствами «Укроборонпрому». За що він отримував неправомірну вигоду, яка, за домовленостями, мала становити 50% від загальної суми незаконно отриманого прибутку учасників схеми. У такий спосіб лише за одним договором підозрюваний отримав 950 тис. грн неправомірної вигоди. Однак, на переконання слідства, це не єдиний випадок протиправної діяльності – решту фактів наразі досліджують», – йдеться в повідомленні НАБУ.

Крім того зазначається, що розслідування зазначених фактів детективи здійснюють із листопада 2019 року.

«Загалом, слідство встановило вісім учасників корупційної схеми, реалізованої за участю ТОВ «Оптимумспецдеталь». Із них дві особи засуджено, троє – на лаві підсудних. Ще троє залишаються підозрюваними», – додали в НАБУ.

  • Команда журналістських розслідувань Bihus.Info, опублікувала матеріал про масштабні розкрадання в «Укроборонопромі», до якої причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема син першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського Ігор, його друг і безнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза з 2016 року продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Товар вони завозили з території РФ контрабандним шляхом або ж купували на складах військових частин в Україні. Зокрема як «прокладку» вони використовували підприємство Порошенка «Кузня на Рибальському», через яку провели 70 мільйонів гривень від угоди з Київським бронетанковим заводом.