Фірма з орбіти нардепа Максима Єфімова облаштує в Краматорську фонтан за 72 мільйони з задертими цінами – Наші Гроші

Корупція

18 червня Управління капітального будівництва та перспективного розвитку міста Краматорської міськради (Донецька область) уклало договір з ТОВ «Стройуком» з влаштування у парку культури і відпочинку «Сад Бернадського» в Краматорську майданчику з сухим фонтаном вартістю 71,99 млн гривень.

Про це повідомляється в системі «Прозорро», повідомляють Наші Гроші.

На аукціон з закупівлі очікуваною вартістю 72,20 млн гривень окрім «Стройукома» подалось лише ТОВ «Автоінтерстрой». Воно запропонувало виконати підряд по ціні очікуваної вартості. Під час конкурсу «Автоінтерстрой» не змінив первинної пропозиції, що дозволило «Стройукому» легко отримати підряд, запропонувавши замовнику дисконт менше одного відсотка.

За договором «Стройуком» має повністю виконати підряд з облаштування майданчика з сухим фонтаном у серпні 2022 року. В цьому році фінансування обмежиться 11 млн гривень, з яких 10 млн мають надійти з державного бюджету. У наступному році краматорські чиновники розраховують знайти на фонтан 60 млн гривень з місцевих ресурсів. Власне сам фонтан з загального кошторису на майже 72 млн гривень обійдеться у 15,75 млн гривень. Його розроблятиме німецький виробник Oase GmbH.

«Сухий» фонтан від звичайного відрізняється тим, що немає видимої чаши для сбору води, його резервуар знаходиться під тротуаром. Струмені води виходять з подземного резервуару і поднимаются над пішохідною поверхнею. Коли фонтан не працює, пішоходна зона лишається сухою, через що цей фонтан отримав свою назву.

Згідно до підсумкової відомості ресурсів, що зазначив «Стройуком» у своїй пропозиції, однією з найбільших статей розходів стануть гранітні плити, що підрядник планує закуповувати на 3034 м2 за 15,23 млн гривень. Зокрема, з Новоданилівського родовища на Дніпропетровщині планується закупити гранітні плити товщиною 5 см (інші параметри плити не зазначені) по 4856 гривень/м2. В той же час бруківка такою товщиною пропонується з Новоданіливського кар’єру в Інтернеті по 1180 гривень/м2, тобто в чотири рази дешевше за ціну «Стройукома».

Пісок природний рядовий коштує у підсумковій відомості ресурсів «Стройукома» 616 гривень/м3, у той час як місцеві постачальники пропонують пісок вдвічі дешевше – по 200 гривень/т, що приблизно становить 300 грн/м3.

Щебінь фракції 20-40 у відомості «Стройукома» коштує близько 1600 гривень/м3, що на 63% дорожче від цін з моніторингу ДерждорНДІ у Дніпропетровській області, згідно до якого такий щебінь для дорожніх робіт підрядники закуповують по 604 гривні/м3.

Передбачені у відомості підрядника і матеріали по догляду за майбутнім фонтаном. Наприклад, альгицид для боротьби з водоростями ALGA POWER в упаковці на 5 л планують закуповувати за 1178 гривень/упаковка. Проте в Інтернеті він коштує вдвічі дешевше по 420 – 495 гривень.

Вентиль автоматичного промивання VRAC BASIC, 2 коштує у відомості підрядника 41 514 гривень, вроздріб продається на 10 000 гривень дешевше.

ТОВ «Стройуком» засноване у Краматорську в 2016 році, власниками зазначені Максим Терещенко та Максим Рисс. З початку 2021 року «Стройуком» отримала підрядів на 120,98 млн гривень, в 2020-му – на 169,94 млн гривень. Максим Терещенко раніше був директором будівельної компанії «Крамміськбуд» ,що через КУА АПФ «Укрмашінвест» належала до групи нардепа Максима Єфімова. За даними системи «Youсontrol», основними напрямками діяльності групи Єфімова є машинобудування (Старокраматорський машинобудівний завод та Краматорський завод важкого верстатобудування), сільське господарство та альтернативна енергетика. Партнерами Єфімова по значній кількості компаній виступають члени родини екс-народного депутата та екс-міністра Мінрегіонбуду Анатолія Близнюка.

Максим Єфімов, фото: LB.ua

У розслідуванні ЦЖР На що витрачають гроші екологічного фонду Донецької області повідомлялося, що Максим Єфімов – народний депутат України, колишній регіонал, у 2014 році  вчасно «перевзувся» і увійшов до фракції Блоку Петра Порошенка, а нині є нардепом від Європейської солідарності. За даними декларації про доходи, Єфімов нині є акціонером ПрАТ «Урожай», Краматорське АТП, Енергомашспецсталь та Старокраматорського машинобудівного заводу. Нардеп також має корпоративні права у 14 компаніях, зареєстрованих в Україні, на Кіпрі, Британських віргінських островах та США. Донедавна мав і активи в окупованому Криму – вітряну електростанцію.

Сергій Близнюк, син Анатолія Близнюка, – в минулому губернатора області і віцепрем’єра уряду Азарова.  За даними системи СМІДА, Близнюк-молодший є власником 22-х з половиною відсотків акцій Старокраматорського машинобудівного заводу. Сергій Близнюк або його дружина Олена були чи є партнерами Єфімова у декількох компаніях. 

Будівельна компанія «Крамміськбуд», у засновниках якої раніше були Сергій Єфімов та Олена Близнюк. Вона знайома нашим глядачам, бо є фаворитом тендерів іншого департаменту Донецької ОДА – з капітального будівництва, і розпочинала знаменитий довгобуд Краматорська – Льодову арену, про що ми розповідали у попередніх розслідуваннях : Слизька доріжка до ковзанки  та «Ремонт провалу»: найдорожчі недобудови Краматорська.

  • Центр журналістських розслідувань вже розповідав в розслідуванні Парки Жебрівського періоду про озеленення Краматорського парку. Тоді на реконструкцію парку виділили близько 200млн гривень. Ще 72 мільйони гривень із екологічного фонду області пішли на проект розчищення і розширення русла річок Казенний Торець і Біленька з подальшим облаштуванням набережної  – теж у межах парку «Сад Бернацького». А управління капітального будівництва Краматорської міськради надало 22 мільйони гривень на будівництво у парку спортивних споруд. І все це – у екологічно небезпечній зоні заводу, кажуть активісти.  Чим же так причарував обласних та міських чиновників Сад Бернадського, чому вони вирішили розвивати саме його, попри те, що поруч підприємство-забруднювач довкілля. Відповідь проста, бо усім місцевим відомо: акціонерами Старокостянтинівського машинобудівного заводу є дуже впливові у регіоні особи.