Для жителів Криму і Донбасу отримання паспорта може тривати до 2 місяців через процедуру ідентифікації

Фото: УНИАН

Для громадян України зареєстрованих на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу процедура отримання, обміну внутрішнього або закордонного паспортів може тривати до 2-х місяців через процедури ідентифікація особистості. Це передбачено законом про державний демографічний реєстр. Для скорочення терміну співробітники Державної міграційної служби (ДМС) рекомендують їм надавати додаткові документи.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомила речник управління ГМС в Херсонській області Іоанна Євич.

«Що стосується жителів півострова, ускладнюється процедура ідентифікації. У нас відсутня можливість направлення запиту до того територіальному підрозділу, де знаходиться інформація про цього громадянина, а саме його заявою на отримання паспорта громадянина України. Тобто, ми обов’язково відповідно до вимог законодавства, підтверджуємо законність видачі внутрішнього паспорта громадянина України. Підтвердити законність видачі паспорта, який був виданий в Криму до окупації, у нас можливості немає», – сказала Євич.

Вона пояснила, що відповідно до ст.10 закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр», при подачі документів на отримання або обмін закордонного, або внутрішнього паспортів, необхідно ідентифікувати особу. Якщо це не відбувається, проводиться процедура встановлення особи, яка може зайняти до 2 місяців.

У зв’язку з цим, співробітники ГМС рекомендують кримчанам брати з собою додаткові документи, крім встановлених законодавством паспорта громадянина України, ідентифікаційного коду та квитанції про сплату адмінзбору.

«Додатково можна надати всілякі документи, які підтверджують особу з фотокарткою, плюс дані про видачу яких вносяться в різні бази даних. Це може бути посвідчення водія, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, це може бути пенсійне посвідчення, військовий квиток. Якщо мова йде про прописку, необхідно взяти домову книгу, якщо є можливість, форму 16, якщо це багатоквартирний будинок», – повідомив Центру журналістських розслідувань координатор південноукраїнського офісу НГО Крим СОС Олексій Тільненко.

На сайті Держпідприємства «Документ», яке також здійснює процедуру видачі паспортів, зазначений наступний перелік документів, які можуть допомогти чиновникам у встановленні особи для отримання закордонного паспорта: дипломатичний паспорт України; службовий паспорт України; посвідчення моряка; посвідчення члена екіпажу; посвідчення особи на повернення в Україну; посвідчення водія; військовий квиток; пенсійне посвідчення; пільгове посвідчення; пропуск на роботу.

Якщо відсутні документи, що мають фотографію, рекомендується взяти з собою: свідоцтво про народження; свідоцтво про шлюб; свідоцтво про розірвання шлюбу; диплом про закінчення вищого навчального закладу; інші документи.

При наявності додаткових документів, співробітники міграційної служби повинні приймати замовлення як на звичайне (20 днів), так і термінове (7 робочих днів) замовлення на оформлення закордонного паспорта.

У разі, якщо співробітники міграційної служби не можуть встановити особу, через брак перерахованих вище документів, Тільненко рекомендує звертатися в яких до суду, або до трьом близьким родичам.

«Якщо в ході перевірки інформація по цій людині не підтверджується, або відповіді на запити не прийшли, то співробітники міграційної служби не мають права видати цей документ. Тобто людина по факту не отримає ці документи. В цьому випадку потрібно встановлювати особу через суд, або необхідно три людини близьких родичів, які можуть встановити особу цієї людини », – зазначив Тільненко.

Як повідомлялося, 22 червня секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що до Верховної Ради буде внесений розроблений членами парламентської коаліції законопроект, який передбачає проведення ретельної перевірки всіх бажаючих отримати біометричний паспорт, що прибувають з окупованих територій Криму і Донбасу.

Правозахисники відзначають, що зареєстрований в Раді законопроект №6630 про додаткову перевірку жителів окупованих територій при отриманні закордонних паспортів, містить норми, що обмежують їх права, і необгрунтовано збільшує до напівроку процедуру перевірки.