Законопроект МінТОТ про скасування ВЕЗ «Крим» запустили на нове коло узгоджень

Єдиним міністерством, що узгодило законопроект МінТОТ про скасування закону про вільну економічну зону «Крим» без зауважень, є Мінрегіонбуд. Решта упродовж кількох місяців повертали проект із зауваженнями і запустили його на нове коло узгоджень.

Це випливає із відповіді Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МінТОТ)  на інформаційний запит Центру журналістських розслідувань.

Проект Закону України «Про визнання таким, що втратив силу Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» та внесення змін до деяких законодавчих актів України» був підготовлений МінТОТ у жовтні 2016 року. Законопроект  був направлений на узгодження у міністерство фінансів, Мінекономрозвитку, МВС, Мінрегіонбуду, Державну фіскальну службу та Державну прикордонну службу.

Єдиним міністерством, яке узгодило проект закону без зауважень, було міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

«Проект Закону погоджено Мінрегіоном без зауважень.  МВС і  Держприкордонслужбою – із зауваженнями. Міністерство економічного розвитку та міністерство фінансів України не погодили проект закону», – йдеться у відповіді.

За інформацією МінТОТ, в Державній фіскальній службі послалися на необхідність узгодити свою позицію з Мінфіном як вищим органом.  У грудні 2016 року проект Закону направлено до Мін’юсту для проведення правової експертизи. У свою чергу, в Міністерстві юстиції повідомили, що «проект акту підлягає обов’язковому погодженню усіма зацікавленими органами, а також, зокрема, Мінфіном і Мінекономрозвитку. У разі надходження проекту з дотриманням вимог Регламенту, Мін’юстом буде проведена його правова експертиза».

МінТОТ повідомляє, що за результатами опрацьованих пропозицій від зацікавлених міністерств і відомств, а також на виконання Рекомендацій парламентських слухань: «Актуальні питання зовнішньої політики України», схвалених постановою Верховної Ради України від 24.05.2017, міністерством підготовлено доопрацьований проект щодо скасування закону про ВЕЗ «Крим» і 19 червня направлено міністерствам та відомствам на погодження.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, Закон «Про створення вільної економічної зони «Крим» і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» президент України Петро Порошенко підписав 25 вересня 2014 року. Він передбачає безмитне переміщення в окупований Крим українських продуктів і товарів без сплати податків до державного бюджету України. Фейкова ВЕЗ у Криму дозволяє українським олігархам та дрібнішим підприємцям вести бізнес «на два фронти», не сплачуючи в український бюджет  ніяких податків – вони йдуть до бюджету анексованого Криму, який, водночас, знаходиться під санкціями ЄС та США.

За даними Державної фіскальної служби, наданих Центру журналістських розслідувань, з 27 вересня 2014 року по лютий 2015 року на територію анексованого Криму було поставлено товарів на суму у 526 млн. 339 тис. доларів США. За вісім місяців 2015 року з материкової частини України на півострів (ВЕЗ «Крим») було поставлено різних товарів загальною вартістю понад 610 мільйонів доларів.

20 вересня 2015 року в Херсонській області на адмінкордоні з окупованим Кримом почалася акція Громадянської блокади поставок українських товарів на півострів, ініційована Меджлісом кримськотатарського народу. Тоді ж, за словами голови Меджлісу Рефата Чубарова, президент Петро Порошенко на зустрічі з ним і Мустафою Джемілєвим обіцяв найближчим часом внести в Раду законопроект про скасування ВЕЗ «Крим». Однак такий проект президентом внесений не був, а його розробкою зайнялось міністерство з питань тимчасово окупованих територій.