Кримськотатарському телеканалу ATR знову виділять гроші з держбюджету – Мінсоцполітики

Мінфін України вносить зміни до Бюджетного кодексу України, щоб мати законні підстави для фінансування у 2017 році приватного кримськотатарського телеканалу ATR за рахунок держпрограми «Розселення та облаштування кримських татар та осіб інших національностей, які були депортовані з території України».

Про це йдеться в листі Міністерства соціальної політики України, відправленому у відповідь на запит Громадського, передає Центр журналістських розслідувань.

У відомстві нагадали, що 2016 року фактичний обсяг фінансової підтримки ТОВ «Телевізійна компанія «Атлант СВ» для телеканалу з логотипом «ATR» в рамках бюджетної програми склав 38,97 млн. грн., З яких 16,859 млн. грн. було витрачено на поточні видатки, 22 млн. грн. – на капітальні видатки.

Як випливає з документу, в 2017 році Мінсоцполітики за цією ж бюджетною програмою передбачені видатки в сумі 35,34 млн. грн.

Нагадаємо, в березні 2016 року прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив виплатити з держбюджету частину боргу телеканалу «ATR» за трансляцію супутникового сигналу – 5 млн. грн.

У листопаді 2016 Верховна Рада України ухвалила зміни до Бюджетного кодексу України, що дозволило спрямувати бюджетні кошти на підтримку приватного телеканалу ATR. Відповідне розпорядження Кабінет міністрів України затвердив 7 грудня 2016 року.

Телеканал ATR входить до медіахолдингу ATR, що належить кримськотатарському бізнесмену, одному з координаторів Громадянської блокади Криму Ленуру Іслямову. До медіахолдингу також входить дитячий телеканал Lâle, радіо Meydan, що віщає на Крим, онлайн-газета 15minut.org і видавництво Qartbaba production.

З 1 квітня 2015 року єдиний в світі кримськотатарський телеканал ATR припинив аналогове мовлення на території окупованого Криму, оскільки йому не видали російську ліцензію.

17 червня 2015 року телеканал ATR і дитячий телеканал Lale відновили своє мовлення в Києві.

За даними Єдиного реєстру юридичних осіб Мін’юсту України, засновниками ТОВ ТК «Атлант СВ» є бізнесмен, координатор «Громадянської блокади Криму» Ленур Іслямов, народний депутат України Рефат Чубаров, а також зареєстровані в АР Крим Мавіле Ісмаїлова і Іса Хайбуллаев.