Представники ОРДЛО продовжують блокувати звільнення заручників – Геращенко

Перший віце-спікер ВРУ Ірина Геращенко Фото: Facebook Iryna Gerashchenko

На черговому засіданні гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи (ТКГ) в Мінську через позицію представників ОРДЛО не вдалося розблокувати процес звільнення українських заручників, утримуваних на окупованому Донбасі.

Про це в середу, 5 липня, повідомила на своїй сторінці в Facebook представник України в гуманітарній підгрупі перший віце-спікер Ради Ірина Геращенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«ОРДЛО продовжують блокувати процес звільнення. Не дали відповідь на наш список про утримання 132 українців. А потім домовилися вже до того, що 39 наших військових, незаконно утримуваних на окупованих територіях, – це військові злочинці, які не підлягають амністії і звільненню. Мені здається, що на це порушення Мінських угод, на заблоковане питання заручників повинна відреагувати ОБСЄ і лідери «нормандського формату», де питання звільнення заручників піднімається Україною як пріоритетне», – написала Геращенко.

Вона також вказала, що представники ОРДЛО применшують кількість підтверджених заручників, яких вони утримують.

«Ми так і не отримали інформацію щодо долі 132 заручників, яких утримують на окупованих територіях, інформацію по конкретним людям і прізвищами, незважаючи на всі наші запити і вимоги. Нам лише заявили, що в ОРДО утримують 55 українців (без прізвищ), а в ОРЛО – 14», – зазначила Геращенко.

За її словами, представники ОРДЛО також наполягають на тому, щоб до списків на звільнення були включені ті, хто не має ніякого відношення до конфлікту на Донбасі, зокрема, «беркутівці», які вбивали Героїв Небесної сотні на Майдані. На що була дана однозначна відповідь українських представників: мінська група – «не лава зі звільнення всіх вбивць і криміналітету, тому шантаж не пройде».

«Я виступила з такою заявою: якщо ОРДЛО, контрольовані РФ, вимагають від України звільнення 63 злочинців, які пов’язані з інспірованим конфліктом на Донбасі, то ми вимагаємо негайного звільнення всіх незаконно утримуваних кримських татар (а їх вже більше 30). Також ми вимагаємо негайного звільнення всіх політв’язнів в РФ, зокрема Сущенко, Сенцова, Кольченко, Карпюка, Клbха, Панова, Виговського, інших наших хлопців. Негайного. На крики ОРДЛО, що політв’язні-кримські татари не мають відношення до Мінськи[ угод, у нас одна відповідь: вбивці-беркутівці теж не мають ніякого відношення до Мінських угод», – заявила Геращенко.

Також повідомила вона, в ході зустрічі представники України вказали на недопущення представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста в тюрми на окупованих територіях а також до українських політв’язнів в Росії.