Суд може звільнити від відповідальності власника медалі «За повернення Криму», який розкаявся

Суд може звільнити від відповідальності власника медалі «За повернення Криму», який самостійно здався українським правоохоронцям і розкаявся, щодо якого прокуратура Автономної Республіки Крим завершила досудове розслідування за підозрою в державній зраді.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу прокуратури АРК.

Як наголошується, в квітні 2014 року українець отримав в Севастополі медаль «За повернення Криму» разом з посвідченням до неї, в якості винагороди за обіцянку в майбутньому здійснити підривну діяльність проти України. Зокрема, вона «повинна була полягати в блокуванні військових частин Збройних сил України, розташованих на території Автономної Республіки Крим, а також у сприянні іншим заходам на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності території України».

«Усвідомивши злочинний характер цих дій, громадянин України залишив територію півострову та самостійно звернувся до представників Головного управління СБ України в АР Крим (з дислокацією в м.Херсон) і добровільно заявив про свій зв’язок з представниками іноземної держави – Російської Федерації та про отримане від них злочинне завдання. На виконання цього завдання він не вчинив жодних дій», – йдеться в повідомленні.

Як вказали в прокуратурі, враховуючи щире каяття підозрюваного, його добровільне з’явлення до правоохоронних органів, а також відсутність суспільно небезпечних наслідків його дій, до суду було направлено клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ч.2 ст.111 КК України.

Нагадаємо, в березні 2014 роки після окупації Криму міністерство оборони РФ заснувало нову відомчу нагороду – медаль «За повернення Криму». На ній вказаний термін проведення операції: 20.02.2014 – 18.03.2014 року. Першим її отримав так званий «прем’єр-міністр Криму» Сергій Аксьонов. Також були нагороджені командування Чорноморського флоту РФ, російські морські піхотинці, які брали участь в захопленні півострова, і колишні бійці спецпідрозділу МВС України «Беркут», які зрадили присязі.