На Херсонщині вперше в Україні почнуть вилучати урожай, вирощений на самовільно зайнятих землях

Фото: ua.depositphotos.com

Херсонська облагосадміністрація вперше в Україні введе процедуру вилучення врожаю у сільгоспвиробників, які вирощують продукцію без документів на оренду землі. Кошти від продажу конфіскованого врожаю поповнять держбюджет.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань, з посиланням на прес-службу Херсонської ОДА.

«Великі площі земель знаходяться у використанні незаконно, тому в облдержадміністрації, як і в кожному районі області, діє робоча група, мета якої – скоординувати роботу по виявленню незаконного використання земель для вирощування сільськогосподарської продукції та прийняття відповідних рішень для покарання згідно з чинним законодавством», – повідомив заступник голови ОДА Євген Ріщук.

Кошти від продажу врожаю з самовільно зайнятих земельних ділянок в області поповнять державний бюджет України, обіцяють в ОДА.

Як повідомив Центру журналістських розслідувань експерт проекту «АгроІнвест», юрист Комітету виборців України Олександр Токаленко, процедура отримання всіх необхідних документів для вирощування сільгосппродукції проста. За його словами, проблема незаконного вирощування продукції полягає у відсутності інвентаризації земель та корупції.

«Процедура проста – укладається договір між власником землі і орендарем та реєструється в Держгеокадастрі. Це питання одного дня. Проблема полягає в тому, що багато вільних земель, і хоч в законодавстві є поняття «інвентаризації земель», але ніхто цим не займається. Раніше було так, чиновники закривають очі на незаконне використання земель, і якісь 500 гектар фермери використовують, привозячи якусь суму в конверті. А держава від цього нічого не отримує», – сказав Токаленко.

При цьому, зазначив він, ініціатива з конфіскацією незаконно вирощеного врожаю правильна. Адже там, де фермери засіяли землю, не маючи документів про оренду, її власник за законом може зібрати цей урожай, визнавши право власності на нього.

Протягом червня поточного року представники прокуратури та фіскальної служби Херсонщини виявили незаконні посіви сільгоспкультур на самовільно зайнятих ділянках, загальною площею 1228 га.

Суд вже видав дозвіл на реалізацію посівів незаконно вирощеної пшениці, на угіддях в Новотроїцькому та Бериславському районах, загальною площею 73,6 га. Продажі будуть виробляти акредитовані при Державній фіскальній службі торговельні підприємства. Отриманий дохід надійде в бюджет держави.