ПА ОБСЄ ухвалила резолюцію про відновлення територіальної цілісності України

Новини

Парламентська асамблея ОБСЄ більшістю голосів ухвалила резолюцію «Відновлення суверенітету і територіальної цілісності України», в якій назвала Росію країною-окупантом і закликала її звільнити українські Крим і Донбас.

Проект документу, підтриманий в п’ятницю, 7 липня, на сесії ПА ОБСЄ в Мінську, був запропонований керівником української делегації Артуром Герасимовим, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Радіо Свобода.

У резолюції висловлена різка критика дій РФ, яку члени ПА ОБСЄ закликали припинити окупацію українських територій, а також звільнити українських політв’язнів і заручників.

Під час обговорення проекту майже всі представники Росії виступили проти ухвалення резолюції, назвавши її антиросійською. Однак більшість членів ПА ОБСЄ виступили на підтримку українського проекту.

«Я б хотів щиро подякувати ПА ОБСЄ за те, що сьогодні українська резолюція, яка містить у собі 36 пунктів, які написані дуже різко щодо того, що Росія є країною-окупантом, винна у смертях наших людей, постачає зброю, боєприпаси бойовикам та терористам, не дає змоги передати під контроль ОБСЄ неконтрольовану ділянку кордону, сьогодні була повністю підтримана переважною більшістю голосів. Це показує, що є повне розуміння того, що в Україні – російська агресія, і є повна підтримка позиції України», – сказав автор проекту Артур Герасимов.

Раніше ПА ОБСЄ ухвалила ще одну резолюцію на підтримку України «Зміцнення взаємної довіри і співпраці заради миру і процвітання в регіоні ОБСЄ», в якій, серед іншого, визнається, що «певні райони Донецької і Луганської областей» знаходяться під контролем «російських гібридних сил».

Цей документ також викликав негативну реакцію російської делегації, члени якої стверджували, що на Донбасі нібито немає російських військ і це внутрішній конфлікт України.

В ухваленій резолюції міститься заклик до Росії «як держави яка окупувала» Крим, забезпечити безперешкодне пересування СММ ОБСЄ територією півострова, і підтримка Мінського меморандуму щодо врегулювання ситуації на Донбасі. У документі також закликають РФ припинити окупацію Донбасу і Криму і декларують «повагу до закріплених у Гельсінському заключному акті принципів непорушності кордонів і територіальної цілісності, мирного врегулювання суперечок, рівноправності і самовизначення народів». Крім того, Росію закликають «утриматися від агресивної практики і скасувати рішення про незаконну анексію Автономної Республіки Крим».