У Криму українські дезертири не можуть працевлаштуватися, бо їх не ставлять на військовий облік

Новини

В окупованому Криму українські військовослужбовці-контрактники, які не покинули територію півострова в 2014 році, проте і не підписали в той час контракт з Міноборони Росії, тепер не можуть офіційно працевлаштуватися, оскільки їх не ставлять на військовий облік, що є обов’язковою умовою для прийому на роботу по законодавству РФ.

Згідно із законодавством України, такі люди вважаються дезертирами, повідомив виданню Крим.Реаліі начальник прес-служби Сил спеціальних операцій Збройних сил України, колишній заступник командира 501-го окремого батальйону морської піхоти, який дислокувався в Керчі, Олексій Нікіфоров, передає Центр журналістських розслідувань.

Він розповів, що в момент, коли українські військові виходили з Криму, в його керченському батальйоні значилися 306 осіб. З них виїхали на територію материкової України 64 військових. При цьому близько 20 осіб були виключені зі списку частині, але не отримали наказу про звільнення.

«Для української сторони вони дезертири. Російська Федерація їх не може поставити на облік, ті, хто свого часу підписали контракти, тих Росія прийняла, а ці залишилися ні туди, ні сюди. Але якщо вони потраплять на територію материкової України, обов’язково буде суд, тому що вони є дезертирами», – вказав Нікіфоров.

Він також зазначив, що люди, які не підписали контракт з російською армією, не підпадають під статтю про державну зраду кримінального кодексу України, що залишає їм шанс на повернення на територію материкової України.

«Якби я був на їхньому місці, я б прийшов на контрольний пункт, показав би документи, пояснив ситуацію, явка з повинною і – в прокуратуру. Можливо, відбулися б умовними термінами, суд, можливо, і виправдав би таких людей. Це військовослужбовці за контрактом, рядовий склад, які можуть оперувати мовляв «до мене не довели письмовий указ про те, що я повинен вийти на територію континентальної України». Парадокс в тому, що ми вийшли, а директива про наш вихід прийшла вже пізніше», – згадує колишній заступник командира 501-го окремого батальйону морської піхоти в Керчі.

Раніше керченське видання «Керчь.ФМ» повідомило, що у колишніх українських військовослужбовців-контрактників, які не звільнилися з лав ЗСУ, виникли проблеми при спробі офіційно влаштуватися на роботу в Криму.

Відповідно до ст. 65 Трудового кодексу РФ, при працевлаштуванні громадяни мають надати документи, в тому числі документи військового обліку – для військовозобов’язаних і осіб, які підлягають призову на військову службу.

Однак кримські військкомати не ставлять колишніх українських військових на облік, оскільки у них немає російського військового квитка. При цьому штаб Південного військового округу РФ відмовляє їм у видачі військового квитка, поки «не буде втрачений статус військовослужбовця іноземної держави».