Набрав чинності закон, що спрощує вступ кримчан до вузів 4 областей України

Херсонський державний університет Фото: Центр

В Україні в суботу, 8 липня, набрав чинності закон, який дозволяє абітурієнтам з окупованого Криму вступати до вищих навчальних закладів чотирьох областей без здачі зовнішнього незалежного тестування (ЗНО).

Ухвалени 16 травня Закон № 2026-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо забезпечення права на здобуття вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України», опублікований на сайті Верховної Ради України, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Згідно з документом, жителі Криму, які отримали документ про загальну середню освіту можуть вступити в один з вузів на території Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей, склавши вступні іспити з конкурсних предметів. Для них передбачена квота в обсязі 1000 місць, яку Кабмін України розподілить між вузами цих чотирьох областей.

Закон також зобов’язує український уряд забезпечити для кримчан, котрі вступили до вищих навчальних закладів, поглиблене вивчення української мови.

Даний закон був прийнятий Верховною Радою 16 травня 2017 року, 3 червня його підписав президент України Петро Порошенко.

Як писав Центр журналістських розслідувань, в Україні в 2017 році вступна кампанія виявила нову тенденцію – за кримських абітурієнтів почалася справжня конкуренція. Уряд виділяє гроші на бюджетні місця для кримчан, тому лобісти-нардепи кинулися забезпечувати ними свої рідні вузи. Подробиці читайте в матеріалі Центру: «Освітній коридор для кримчан».