Французька Engie SA може побудувати в Чорнобилі потужну сонячну електростанцію – Bloomberg

Фотоколлаж: ecotechn? вели

Одна з найбільших французьких енергетичних компаній Engie SA звернулася в Україну з пропозицією про будівництво в зоні відчуження біля Чорнобильської АЕС потужної сонячної електростанції вартістю 1,25 млрд. дол.

Як повідомив агентству Bloomberg міністр екології України Остап Семерак, французька компанія вивчає попереднє економіко-технічне обгрунтування проекту, передає Центр журналістських розслідувань.

«Французький досвід в ядерній енергетиці – це одна з причин, чому ми хотіли б працювати саме з французькою компанією», – сказав Семерак.

За його словами, французька компанія звернулася до українського уряду після того, як він оголосив про намір розвивати поновлювані джерела енергії в Чорнобилі.

Представник Engie SA підтвердив, що компанія веде переговори з Україною, але відмовився розповісти про масштаби проекту.

За словами Семерака, зараз близько 60 компаній цікавляться реалізацією проектів в зоні відчуження в Чорнобилі.

Агентство відзначає, що сьогодні в Україні найвищі тарифи на екологічно чисту електроенергію. Кіловат-година коштує 15 євроцентів, в той час як в більшості країн на континенті ціна не перевищує 8,6 євроцентів.

«Це гхороша винагорода, але, можливо, не настільки хороша, якщо взяти до уваги всі ризики в країні. В України є хороше сонячне опромінення, але також надто низька довіра інвесторів і надмірна вартість проектів», – прокоментував плани Engie SA аналітик BNEF П’єтро Радоя.

У минулому році китайські компанії GCL System Integration Technology і China National Complete Engineering Corp також оголосили про намір побудувати сонячну електростанцію під Чорнобилем потужністю 1 гігават в кілька етапів. За словами Семерака, вони ще нічого не почали будувати, але все ще зацікавлені в проекті.

Міністр також зазначив, що більшість інших компаній, які цікавляться проектом, пропонують побудувати сонячні електростанції потужністю в діапазоні від 50 до 200 мегават. При цьому Engie SA – єдина, яка запропонувала побудувати станцію зі сховищем енергії.

У квітні 2017 року прем’єр-міністр України Володимир Гройсман повідомів, що в Чорнобильській зоні вже будують сонячну електростанцію потужністю 2500 МВат.