Анексія РФ Криму завдала тяжкого удару по Україні, наслідки відчувають всі вільні країни світу – Генсек НАТО

НАТО ніколи не визнає незаконну і нелегітимну анексію Росією Криму, яка завдала тяжкого удару по Україні.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, виступаючи з трибуни Верховної Ради, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на “Інтерфакс-Україна”.

Столтенберг зазначив, що Україна 20 років підтримувала НАТО і брала участь в міжнародних миротворчих операціях, незважаючи на свої внутрішні проблеми.

“Ми дякуємо вам за вашу постійну підтримку. Сьогодні ми прибули до України, щоб продемонструвати свою солідарність і підкреслити нашу підтримку суверенітету України і її територіальної цілісності. Анексія Росією Криму завдала тяжкого удару по Україні. Його наслідки відчувають всі вільні країни світу. Вперше після закінчення другої світової війни одна європейська держава анексувало частина якої іншої європейської держави. І стали це силою “, – підкреслив він.

Генсек НАТО додав, що політика Росії відкидає світову спільноту на десятиліття назад.

“Ця політика зруйнувала десятиліття прогресу, в тому числі в Росії, з якою ми співпрацювали, щоб міжнародний порядок базувався на законності, коли поважаються кордону, коли всі країни відмовляються від ідеї, що одна країна зобов’язана інший, тому що перебуває в сфері її впливу” , – зазначив Столтенберг.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнається Україною і більшістю країн світу. В даний момент між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострів.