Росіян хочуть обкласти даниною за виїзд на відпочинок за кордон

Новини

Депутат Законодавчих зборів Ленінградської області Володимир Петров пропонує ввести виїзний збір – до 100 рублів на добу – для російських туристів, які вирушають на іноземні курорти.

Відповідне звернення Петров направив главі Ростуризму Олегу Сафонову, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на “РИА Новости”.

Депутат вважає, що введення цільового виїзного збору може стати доцільним кроком щодо захисту і підтримки вітчизняного ринку літнього відпочинку. Доходи від цього збору Петров пропонує направити на розвиток матеріально-технічної та інфраструктурної бази Кубані, Криму, Ростова-на-Дону, Кавказу та інших перспективних туристичних напрямків Росії.
“Розмір збору повинен визначатися в залежності від країни, куди споживач придбав путівку, але не повинен перевищувати максимальної позначки 100 рублів за добу перебування”, – зазначає парламентарій в зверненні.

Петров зазначає, що за останні роки російська туристична галузь зробила значний якісний стрибок. “Якщо буквально десять років тому наші співгромадяни не мали широкого вибору туристичних напрямків для літнього відпочинку, то в даний час перед туристом відкриті десятки і сотні різних варіантів для сезонного виїзду”, – пише депутат.

Тим часом, за його словами, зростання попиту на ринку літніх подорожей поставив вітчизняні курорти та здравниці в кілька невигідне становище. “Недобросовісні туроператори в гонитві за прибутком і клієнтом створили серйозний перекіс на користь дешевих, але сумнівних з точки зору комфорту і безпеки курортів ближнього зарубіжжя”, – підкреслює він.

На думку депутата, для того щоб російські здравниці змогли наростити матеріальну і інфраструктурну базу для успішного конкурування з турецькими або єгипетськими курортами, необхідні суттєві фінансові інвестиції та участь держави.

Петров вважає, що пропонована їм ініціатива “сприятиме підтримці вітчизняної економіки, захищати інтереси споживачів і підніме туристичний інтерес до внутрішніх літніх подорожей серед співвітчизників”.

Нагадаємо, урядом РФ було прийнято рішення про проведення експерименту з введенням курортного збору з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2022 року на території Криму, Алтайського, Краснодарського і Ставропольського краю.

Визначити розмір курортного збору, порядок і терміни його обчислення, сплати та перерахування до бюджету, перелік осіб, звільнених від сплати курортного збору та інше довірено самим регіонам-учасникам пілотного проекту.

Очікується, що в Криму будуть стягувати по 100 рублів.