Льотчик, який хотів перегнати Су-24МР у Росію, отримав 12 років

Завербований російською військовою розвідкою офіцер Повітряних сил ЗСУ, який виконував завдання в зоні АТО, засуджений до 12 років позбавлення волі за спробу перегнати до Росії літак-розвідник Су-24МР та передачу росіянам секретних даних. Визнаного винним у державній зраді позбавлено військового звання майор.

Відповідний вирок, ухвалений 6 червня 2017 року Хмельницьким міськрайонним судом Хмельницької області, опублікований в Єдиному державному реєстрі судових рішень України, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Вказаний у вироку як «ОСОБА_3» льотчик, уродженець російського Хабаровська, служив на посаді заступника командира 3 авіаційної ескадрильї по роботі з особовим складом 7 бригади тактичної авіації ім.П.Франка (в/ч В2806) ПС ЗСУ. У матеріалах справи зазначається, що у поле зору військової контррозвідки майор потрапив навесні 2014 року – займав відверто проросійську позицію та поширював антиукраїнські висловлювання серед колег. Він схвалював анексію Криму Росією, негативно відгукувався щодо проведення АТО та заперечував право України на оборону від зовнішньої агресії з боку РФ. Однак, як стає зрозуміло із тексту вироку, від польотів офіцер не був відсторонений і  продовжував  неякісно виконувати завдання розвідувальних польотів в зону АТО та в напрямку АР Крим.

Слідством встановлено, що у червні 2014 року офіцер через свого брата священика, громадянина РФ, який приїздив до нього 25-29 червня з РФ в Старокостянтинів, «пішов на контакт та погодився співпрацювати з представниками спецслужб Російської Федерації, зокрема ГРУ ГШ РФ та отримав від них завдання вчинити заволодіння військовим літаком ЗС України на якому здійснити переліт через державний кордон України в РФ». Злочин мав і корисливий мотив – за перегін літака майору ЗСУ росіяни обіцяли військове звання полковника, квартиру, 30 000 доларів США та працевлаштувати дружину.

Виконуючи завдання російських кураторів, льотчик попереджав їх про маршрут і час проведення розвідувальних польотів у зону АТО, що давало змогу військовим РФ спланувати заходи з протидії та зменшити результативність виконання спеціального завдання. Крім того, після виконання польотів офіцер доповідав росіянам про їхні результати.

«8 вересня 2014 року, під час здійснення розвідувального польоту вздовж кордону з РФ ОСОБА_3 вчинив спробу виконати завдання щодо заволодіння військовим літаком та перельоту ним на територію РФ. Для чого, в порушення режиму мовчання відгукнувся на запит з Російської сторони на раніше повідомлений ним представникам спецслужб РФ частоті зв’язку літака та відхилившись від заданого маршруту скерував літак в напрямку державного кордону України з РФ. Однак, не отримавши від останніх підтвердження зв’язку та через наполегливі вимоги штурмана літака ОСОБА_10, повернув літак на заданий маршрут», – йдеться в ухвалі суду.

У вересні 2014 року за вказівкою працівників військової контррозвідки офіцер-зрадник був відсторонений від польотів, а згодом затриманий. У вилучених в нього засобах зв’язку було знайдене повідомлення російському куратору про політ 8 вересня та місце перельоту кордону в районі населеного пункту Ворожба, що знаходився по маршруту польоту між містами Шосткою і Сумами, в напрямку населеного пункту Рильськ, який розташований на території Росії неподалік кордону.

Суд визнав українського військовослужбовця винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.111 КК України (державна зрада) та призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 12 років.

Крім того, на підставі ст. 54 КК України зрадник був позбавлений військового звання майор Збройних Сил України.