Держдума РФ в другому читанні прийняла законопроект про курортний збір в Криму

Держдума Росії прийняла в другому читанні урядовий законопроект про проведення експерименту по курортному збору для туристів в окупованому Криму, а також Краснодарському, Алтайському і Ставропольському краях.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на російські ЗМІ.

Документ передбачає проведення експерименту із запровадження плати за користування курортною інфраструктурою в окупованому Криму та трьох названих вище регіонах Росії.

Кожен з цих регіонів зможе створити фонд розвитку курортної інфраструктури, кошти якого можуть бути спрямовані на фінансування робіт з проектування, будівництва, реконструкції, утримання, благоустрою та ремонту об’єктів такої інфраструктури.

Поправками, прийнятими в другому читанні, встановлюються терміни проведення експерименту – до 31 грудня 2022 року. Згідно з документом, закони в включеному Криму та трьох суб’єктах Росії про введення курортного збору повинні бути прийняті не пізніше 1 грудня 2017 року, а стягування курортного збору повинно початися не раніше 1 травня 2018 року.

Проведення експерименту обгрунтовують необхідністю збереження, відновлення і розвитку курортів, формування єдиного туристського простору, створення сприятливих умов для сталого розвитку сфери туризму.

Очікується, що Держдума Росії розгляне законопроект в третьому читанні на пленарному засіданні 19 липня.

Держдума Росії 23 червня ухвалила в першому читанні законопроект «Про введення в ряді регіонів пілотного проекту щодо справляння плати за користування курортною інфраструктурою».

Російські туроператори, аналізуючи рішення уряду РФ про введення курортного збору, сходяться на думці про його передчасність – зайве подорожчання може пошкодити доступності відпочинку в Росії.

Очікується, що в Криму будуть стягувати по 100 рублів з кожного відпочиваючого.