У РФ вирішили списати борги кримчан перед українськими банками – ред

У Росії готуються оперативно вирішити питання списання боргів жителів і компаній окупованого Криму перед українськими банками, що покинули півострів після його анексії. Відповідний закон (422-ФЗ) 14 липня був ухвалений у другому читанні Держдумою РФ.

Про це в понеділок, 17 липня, пише російська газета Комерсант, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Відповідно до закону, вимагати погашення боргу можуть тільки акредитовані при Фонді захисту вкладників (ФЗВ) російські компанії, які придбали борги в українських банків. На даний момент в ФЗВ акредитовані чотири компанії, які скупили понад 1 млрд. руб. боргів кримчан перед українськими банками.

Сам Фонд захисту вкладників перейде в розпорядження «влади» окупованого Криму, при цьому Агентство зі страхування вкладів (АСВ), яке зараз володіє ФЗВ, має перерахувати до фонду 1,5 млрд. руб. невикористаного майнового внеску.

Правила, які визначать стосунки ФЗВ і позичальників, будуть виписані в регіональному проекті, який готується в Криму і Севастополі.

За інформацією видання, в даному проекті планується записати, що борг або частину боргу до 5 млн руб. підлягає безумовному списанню. Таким чином, амністію від українських кредитів отримає переважна більшість жителів Криму і індивідуальних підприємців, а компанії зможуть істотно зменшити борги.

За словами співрозмовників видання, компанії, які купували борги кримчан перед українськими банками, орієнтували в першу чергу на роздрібних клієнтів, чиї борги укладаються в 5 млн. руб.

Колектори, що працюють в Криму, розповіли, що їхні боржники вже зараз відмовляються погашати борги і платити за рахунками, хоча закон остаточно не прийнятий.

«Ми купували борги в українських банків, тому що стягнення таких боргів було передбачено законом, а тепер виходить, що стягувати не буде чого. Якщо будуть масові прощення боргу, хто відшкодує нам збитки?», – зазначив керівник одного з агентств, що працюють в Криму.

Не залишать кримські «влади» без уваги і тих, у кого борги перед українським банками перевищують 5 млн. руб. Зокрема, передбачається наділити наглядову раду ФЗВ правом ухвалювати рішення про списання боргу понад 5 млн. руб. за обставинами, які мають істотне значення для особистості позичальника. Тим же, хто не потрапить і під цей критерій, планується запропонувати досить пільгові умови погашення. У разі разового погашення певної частини боргу можна буде позбутися від суттєвої його частини: при внесенні 5% суми заборгованості буде погашено 20%, внесення 20% суми боргу забезпечить повне його списання.

За інформацією видання, регіональний проект буде оперативно ухвалений «Держрадою Криму» відразу після набрання чинності поправок до закону 422-ФЗ. Таким чином питання боргів кримчан перед українськими банками буде закрите. Одночасно буде зняте питання з арештом майна кримчан, в рамках забезпечення накладеним ФЗВ з прав вимоги до українських банків. Зараз на півострові офіційно заарештовано майно близько 50 тис. юридичних і фізичних осіб.