В ООН Росію закликали поважати права корінних народів Криму

Учасники 10-ї сесії Експертного механізму ООН з прав корінних народів висловили занепокоєння становищем в сфері прав людини в окупованому Криму і закликали Росію поважати самовизначення корінних народів півострова і підтримувати їх природні права.

Про це йдеться в петиції, яку в ході сесії, яка пройшла в Женеві, підписали представники корінних народів і неурядових організацій світу, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Кримськотатарського ресурсного центру.

«Висловлюємо нашу велику заклопотаність становищем в області прав людини в Криму … Необхідно привернути увагу до корінних народів Криму: кримських татар, караїмів і кримчаків, які знаходяться під тиском обох сторін», – йдеться в документі.

Також автори петиції вказали, що представницький орган корінного народу Криму – Меджліс кримських татар, «зазнає особливий тиск і потребує захисту, поваги та підтримки».

«Ми просимо і Росію і Україну поважати самовизначення корінних народів Криму і підтримувати їх свободу слова і всі їхні природні права», – йдеться в тексті петиції.

Як повідомлялося, на 16-му Постійному Форумі ООН з питань корінних народів, який пройшов у травні 2017 року, представники корінних народів світу виступили з підтримкою кримськотатарського народу.

До корінних народів відносяться лише 5% населення планети (близько 370 млн. людей). При цьому саме корінні народи складають 15% серед найбідніших жителів Землі. Корінні народи проживають на 22% площі суші.