Рада ЄС затвердила додаткові торгові преференції для України

Рада Євросоюзу в понеділок, 17 липня, затвердила додаткові торгові преференції для України, які передбачають збільшення обсягу експорту української аграрної та харчової продукції до ЄС.

Про це повідомляється на сайті Ради Європейського союзу, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сьогоднішнім рішенням ми дозволяємо експортувати більше українських продуктів в ЄС. Наш обов’язок – підтримувати Україну і зміцнювати наші економічні і політичні зв’язки на тлі триваючого конфлікту на її території», – заявив міністр закордонних справ Естонії Свен Міксер, який зараз займає пост голови Ради ЄС.

Як вказується, дане рішення спрямоване на поліпшення доступу українських експортерів на ринок ЄС з урахуванням складної економічної ситуації та економічних реформ, початих Україною.

Також повідомляється, що ці заходи набудуть чинності до кінця вересня і будуть застосовуватися протягом 3 років.

4 липня Європейський парламент підтримав пропозицію Європейської комісії надати Україні додаткові торгові преференції. Згідно з досягнутими домовленостями, зокрема, підвищено наступні річні квоти на українську аграрну продукцію: для меду – на 2,5 тис. тонн, перероблених томатів – на 3 тис. тонн, виноградного соку – на 500 тонн, вівса – на 4 тис. тонн , пшениці – на 65 тис. тонн, кукурудзи – на 625 тис. тонн, ячменю – на 325 тис. тонн, злакових круп і гранули – на 7,8 тис. тонн.

За інформацією Міністерства аграрної політики і продовольства, Україна може без мит поставляти в ЄС 36 товарних позицій в рамках затверджених обсягів тарифних квот. Квоти на поставки для яловичини становлять 12 тис. тонн, молока, йогуртів, кисломолочних продуктів – 8 тис. тонн, сухого молока – 1,5 тис. тонн, вершкового масла – 1,5 тис. тонн, яєчних продуктів – 1,5 тис . тонн, яєць – 3 тис. тонн, свинини – 40 тис. тонн.

Обсяги тарифних квот, передбачені автономними торговими преференціями ЄС, по пшениці становили 950 тис. тонн, ячменю – 250 тис. тонн, кукурудзи – 400 тис. тонн, цукру – 20 тис. тонн, меду – 5 тис. тонн, обробленим томатам – 10 тис. тонн, виноградному і яблучному соку – 10 тис. тонн, вівса – 4 тис. тонн, часнику – 500 тонн.