В Amnesty International заявляють про агресивний наступ релігійних організацій на Раду

У Міжнародній правозахисній організації Amnesty International вказують на безпрецедентний вплив релігійних організацій на Верховну Раду України і рішення, які ухвалють народні депутати.

Про це заявила виконавчий директор Amnesty International в Україні Оксана Покальчук на прес-конференції у вівторок, 18 липня, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство «Українські новини».

Вона нагадала, що, згідно з Основним Законом, церква в Україні відділена від держави.

«Що ми бачимо сьогодні? Це дуже агресивний активний і безапеляційний наступ абсолютно всіх релігійних конфесій на ті рішення, які приймаються у Верховній Раді», – сказала Покальчук.

Зокрема, за її словами, саме через позицію релігійних організацій парламент досі не ратифікував Стамбульську конвенцію (Конвенцію Ради Європи про попередження насильства по відношенню до жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами).

Також Amnesty International стурбована у зв’язку із законодавчою ініціативою депутатів про читання в Раді молитви «Отче наш» після відкриття пленарних засідань.

«Ми, звичайно, все з цього посміялися спочатку, але потім мені стало вже зовсім не смішно», – зазначила виконавчий директор Amnesty International.

Також Покальчук допускає, що під тиском церкви Рада здатна найближчим часом ухвалити закон про заборону абортів.

Раніше 9 народних депутатів запропонували законопроект, який передбачає читання молитви «Отче наш» після відкриття пленарних засідань.

У жовтні 2015 року депутат Юрій Тимошенко (фракція «Народний фронт») запропонував Верховній Раді встановити в сесійній залі ікону «Покров Пресвятої Богородиці».