Держдума спростила отримання українцями громадянства РФ

Влада

Держдума Росії ухвалила в остаточному читанні пакет поправок, об’єднаних в один закон з питань громадянства, які передбачають спрощений надання російського громадянства для громадян України і прийняття присяги іноземцями при отриманні громадянства РФ.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію агентства Інтерфакс.

Зокрема, документ містить норму про спрощене отримання українцями громадянства РФ на підставі нотаріально завіреної відмови від громадянства України. При цьому закон не передбачає публічного відмови від українського громадянства, він оформляється тільки документально.

Необхідність прийняття даної поправки в Держдумі пояснили тим, що українці за російським законодавством не можуть бути визнані політичними біженцями, для отримання громадянства РФ або посвідки на проживання вони повинні отримати довідку про вихід з громадянства України, які офіційний Київ останнім часом практично не видає.

Крім того, в закон передбачає введення присяги при прийнятті іноземцем російського громадянства. Її текст звучить так: «Я, П.І.Б., добровільно і усвідомлено приймаючи громадянство Російської Федерації, клянусь: дотримуватися Конституції і законодавства Російської Федерації, прав і свобод її громадян; виконувати обов’язки громадянина Російської Федерації на благо держави і суспільства; захищати свободу і незалежність Російської Федерації; бути вірним Росії, поважати її культуру, історію і традиції».

Складати присягу будуть тільки іноземці, які отримують російське громадянство. Паспорт буде їм вручатися відразу після проголошення присяги.

Нагадаємо, згідно із законодавством України, людина, що бажає відмовитися від українського громадянства, повинен особисто подати заяву на припинення громадянства України в консульство або дипломатичне представництво в тій країні, де він проживає. При цьому відмова від громадянства України оформляється указом президента України.