Україна не несе відповідальності за втрату контролю над територією Луганської області – рішення ЄСПЛ

Влада

Європейський суд з прав людини визнав, що Україна не несе відповідальності за наслідки втрати контролю над територією Луганської області.

Про це йдеться в рішенні, опублікованому на сайті суду, передає Центр журналістських розслідувань.

Скаргу на Україну подав укладений Олександр Хлебік, який відбуває покарання за бандитизм і збройні пограбування у в’язниці міста Старобільськ Луганської області.

Чоловік був засуджений в квітня 2013 року одним з судів Луганської області та засуджено до 8 років і 9 місяців ув’язнення.

Після засудження Хлебік подав апеляцію в апеляційний суд Луганська. Однак рішення не було винесено, так як в 2014 році місто окупували проросійські сепаратисти. Таким чином, розгляд апеляції стало неможливим у зв’язку з тим, що всі матеріали справи залишилися в окупованому Луганську.

У своїй скарзі на Україну укладений стверджував, що держава порушила його право на здійснення правосуддя в прийнятний часовий період.

У свою чергу, судді ЄСПЛ одноголосно визнали, що Україна не відповідальна за наслідки втрати контролю над Луганською областю. Українська сторона поінформувала суд про те, що доклала всіх зусиль для отримання матеріалів справи та надала позивачу можливість зустрітися з омбудсменом, а також аргументувала неможливість проведення нового розслідування за звинуваченнями проти Хлебіка без доступу до матеріалів справи.

ЄСПЛ вперше вивчав скаргу, яка була пов’язана з втратою Україною контролю над окупованими територіями Донбасу.

Нагадаємо, урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини, заступник міністра юстиції Іван Ліщина заявив в ефірі програми Питання національної безпеки (проект Центру журналістських розслідувань, Чорноморська ТРК, ефір 25 квітня 2017 року), що виходячи з рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо встановлення часу юрисдикції РФ над територією Криму, Україна може побічно встановити факт початку російської агресії.