Палата представників Конгресу США підтримала нові санкції щодо РФ

Влада

Палата представників Конгресу США прийняла законопроект про новий пакет санкцій відносно Росії, Ірану і КНДР. Закон забороняє президенту скасовувати санкції без згоди Конгресу та вводить обмеження на спорудження російських експортних трубопроводів. 

Про це повідомляє Reuters, передає Центр журналістських розслідувань.

За прийняття законопроекту було подано 419 голосів, проти – 3.

Закон забороняє президенту Дональду Трампу одноосібно скасовувати санкції, для цього потрібно отримати згоду від Конгресу.

При цьому санкції можуть бути скасовані тільки у випадках, якщо це відповідає інтересам національної безпеки США або якщо дана фізична або юридична особа більш не причетне до порушень, за які вводилися санкції. У випадку з “українськими” санкціями потрібно представити докази, що Росія виконує мінські угоди.

Новий закон не вводить прямо ніяких нових санкцій і не зобов’язує президента їх вводити. Однак документ передбачає можливість введення нових санкцій проти інвесторів з будь-якої країни за участь в спорудженні російських експортних трубопроводів.

Агентство відзначає, що в розділі про допомогу в забезпеченні енергетичної безпеки України згадується необхідність протидіяти будівництву газопроводу “Північний потік-2” з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря.

Законопроект ще має пройти голосування у верхній палаті Конгресу США і Сенаті.

Після цього Дональду Трампу потрібно буде ухвалити рішення, підписувати його або накласти на нього вето.

Нагадаємо, раніше американський президент Дональд Трамп заявив, що введені США проти Росії санкції будуть діяти до остаточного вирішення питань по Україні та Сирії.