Влада Туреччини отримає інформацію про контрабандні вантажі з Криму

Крим

Посольство Туреччини в Україні проінформує турецький уряд про нові виявлені факти заходів кораблів з Туреччини в окупований Крим.

Про це повідомив радник турецького посольства в Україні Озгюн Талю, коментуючи відкритий лист волонтера Катерини Яресько до посла Туреччини в Україні про випадки регулярного вивезення металобрухту з Криму в турецькі порти судном ALIANCA, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на LIGA.net

“Після того, як українська влада офіційно закрили порти Криму, турецька влада зробили необхідні повідомлення в секторі морського транспорту, і адміністрації наших портів почали запобігати проникненню судів з портів Криму в турецькі порти і навпаки. Однак є повідомлення про обхідні шляхи з використанням лазівок і сірих зон в цьому секторі. це питання постійно розглядається під час двосторонніх контактів між Туреччиною і Україною. Турецька сторона ще більше посилила заходи. Ми повідомимо нашим властям про випадки, про які н давно повідомила пані Яресько”, – йдеться в повідомленні.

Озгюн Талю також підкреслив, що Туреччина підтримує територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах і не визнає незаконну анексію Криму Росією.

Раніше Liga.net опублікувала відкритий лист волонтера Катерини Яресько, в якому автор повідомляє, що з травня 2017 року судно ALIANCА, яке курсує під прапором Того, вивозить металобрухт з окупованих портів Криму в турецькі порти Хереке і Немрут. У той же час кримські порти на окупованій Росією території офіційно закриті Україною, вантаж переміщається через державний кордон України без дозволу митних і прикордонних органів, тому такий вантаж є контрабандним. На вантаж виписані фальшиві сертифікати, cargo-маніфести, коносаменти, декларації і порткліранс окупантами українського Криму.

Нагадаємо, в спецпроекті Центру журналістських розслідувань “Як працюють санкції: порт« Авліта »Ахметова в Севастополі” повідомлялося, що ALIANCA поряд з суховантажем PRINCESS MARIA кілька разів вантажився зерном у терміналу «Авліти» – глибоководний вантажний термінал, в будь-коли замерзає і захищеною від штормів Севастопольській бухті, куплений в грудні 2006 року найбагатшим громадянином України Рінатом Ахметовим у ліванського бізнесмена Рафіка Дау.

Пункт призначення у суховантажів був один і той же. Згідно АІСУ, вони доставляли зерно з Криму до столиці Лівану Бейрут.