Контактна група по звільненню заручників обговорить тортури терористами українців на Донбасі

Донбас

Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації в Донбасі Ірина Геращенко анонсувала “жорстку розмову” в ході скайп-конференції зі звільнення заручників: обговорюватимуться тортури окупантами терористичного угрупування “ЛНР” українського блогера Людмили Сурженко.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на повідомлення Геращенко в соцмережі.

“Я рада, що Людмила, про долю якої ми піднімали питання на останній зустрічі в Мінську і направляли відповідні листи з проханням надати інформацію про її місце знаходження, (з Орлоя традиційно відповідали, що їм нічого не відомо про затримання жінки), вже на свободі , що все погане позаду. Людмилу катували. І завтра це обов’язково стане предметом жорсткої розмови під час скайп-конференції щодо заручників в форматі Мінської гуманітарної групи”, – написала Геращенко.

Вона також розповіла про те, що зажадає від координатора ОБСЄ відвідати українських заручників на окупованих територіях.

“Це неправильно, що протягом всього часу роботи Мінської групи представник ОБСЄ лише раз відвідав українських заручників, і бачив тільки декількох з них, а не всіх. В українські в’язниці все міжнародні організації мають доступ. А всі факти катувань українців бойовиками повинні бути засуджені як українськими, так і міжнародними судами”, – додала політик.

Людмила Сурженко була затримана окупантами “МГБ ЛНР” 13 липня, під час перетину лінії розмежування в районі КПВВ “Станиця Луганська”, на блокпосту терористів. Блогер є інвалідом дитинства по слуху, в її слуховому апараті на той момент сіли акумулятори, саме тому вона не чула “команд” терористів. “Невиконання команд” стало приводом для її затримання.

Жінку катували, вибиваючи зізнання в “співробітництві з українськими спецслужбами”. З полону бойовиків Сурженко вийшла на свободу лише в суботу, 29 липня. На підконтрольній Україні території їй надали необхідну медичну допомогу.