З полону бойовиків повернуто суддю Апеляційного суду Луганщини – СБУ

Донбас

З полону бойовиків так званої «ЛНР» вдалось повернути на контрольовану українською владою територію суддю Апеляційного суду Луганської області Віталія Руденко, який 9 місяців перебував у заручниках у членів незаконних збройних формувань.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-центр СБУ.

«За сприяння волонтерської групи «Патріот» та Служби безпеки України на контрольовану українською владою територію повернувся один із заручників так званої «ЛНР» – суддя Апеляційного суду Луганської області Віталій Руденко. Дев’ять місяців він незаконно утримувався та піддавався тортурам у МДБ «ЛНР», плекаючи надію повернутися до України», – йдеться у повідомленні.

В СБУ також нагадали, що з полону бойовиків також вдалось повернути ще одну заручницю терористів – Людмилу Сурженко. Не зважаючи на те, що вона є інвалідом дитинства, так зване «МДБ ЛНР» звинуватило її у шпигунстві на користь українських військових за що Сурженко піддавалась катуванням.

«Підкреслимо, що суддя Руденко і заручниця Сурженко були внесені до Мінських списків. За їх звільнення українська влада боролася з моменту незаконного ув’язнення. Активна робота із визволення українських бранців продовжується», – зазначили в спецслужбі.

Нагадаємо, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі Ірина Геращенко анонсувала «жорстку розмову» в ході скайп-конференції зі звільнення заручників, під час якої обговорюватимуться тортури окупантами терористичного угрупування «ЛНР» українського блогера Людмили Сурженко.