Радбез ООН затвердила резолюцію про запобігання передачі зброї терористам

Влада

Рада безпеки ООН затвердила резолюцію 2370 (2017) про запобігання потрапляння зброї до рук терористів, яка спрямована на запобігання постійної загрози виготовлення, зберігання, передачі, придбання або використання зброї терористичними групами.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу Постійного представництва України при ООН.

«Метою цієї резолюції є подальше підвищення ефективності заходів стосовно контролю над озброєннями, здійснених на національному, регіональному та міжнародному рівнях з метою припинення незаконного використання стрілецької зброї та легких озброєнь, а також компонентів для виробництва саморобних вибухових пристроїв», – відзначили в постпредстві.

Як наголошується, в ході розгляду документа українська делегація закликала міжнародне співтовариство до подальшого посилення прикордонного та експортного контролю, правил передачі озброєнь і зміцненню міжнародного співробітництва правоохоронних і розвідувальних органів.

«Окремо було привернуто увагу міжнародної спільноти до продовження порушень міжнародного права Російською Федерацією, яка постачає на окуповану територію на сході України численні види зброї, що використовуються для проведення терористичних атак, в т.ч. для збиття малайзійського рейсу МН17», – йдеться в повідомленні.

Як вказується в заяві української делегації, мова йде про постачання проросійським бойовикам на Донбасі з Росії понад 400 бойових танків, 840 бронетранспортерів, 200 багаторазових ракетних комплексів, 730 артилерійських систем і 400 одиниць ППО.

«Як терористичні організації в Україні отримували зброю, кількість якого часто перевершує запаси озброєнь багатьох держав на європейському континенті? Або чому у терористів не закінчується паливо і боєприпаси?», – поставила риторичне запитання делегація України на засіданні Радбезу ООН.

У зв’язку з цим українська делегація наголосила на необхідності посилення зобов’язань, підтверджених у прийнятій резолюції, щодо припинення підтримки терористів, а також на важливості притягнення до відповідальності тих, хто постачає зброю, фінансує або надає будь-яку іншу підтримку терористам.