В Іспанії уряд обіцяє не допустити референдуму про незалежність Каталонії

Влада

Іспанське уряд готовий зробити кроки, щоб не допустити референдуму про незалежність Каталонії.

Про це повідомляє видання Euobserver, передає Центр журналістських розслідувань.

Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що готовий в будь-який час викликати міністрів з відпустки для позачергового засідання в разі, якщо регіональна влада Каталонії в цьому місяці приймуть закон, необхідний для проведення референдуму 1 жовтня.

“Спокійно і зважено ми повинні сказати, що референдуму 1 жовтня не буде”, – заявив Рахой журналістам, перебуваючи у відпустці в своєму рідному регіоні на північному заході Галичини.

Іспанський уряд стверджує, що голосування з референдуму незаконно, оскільки Конституція з 1978 року дає суверенітет всім іспанцям по всій території країни.

Уряд багато разів направляло до суду позови про референдуми в Каталонії і обіцяло кримінальне переслідування тим державним службовцям, які не виконують судових рішень і допомагають у підготовці референдуму.

Разом з тим, в уряді не уточнюють, які саме заходи застосують щодо регіональних властей Каталонії, в разі, якщо ті будуть ігнорувати судові рішення.

Конституція Іспанії містить статтю, яка, наприклад, передбачає призупинення повноважень влади автономного регіону. Крім того, 1 жовтня на виборчі дільниці можуть направити поліцію, щоб конфіскувати виборчі урни або провести арешти.

“Іспанія є правовою державою, що володіє достатніми правовими і адміністративними ресурсами для захисту своєї Конституції і прав всіх іспанців”, – повідомила виданню представниця іспанського уряду.

При цьому вона назвала запланований референдум в Каталонії “радикально неконституційним”.

“Якщо ми дозволимо деяким громадянам вирішувати питання, що стосується кожного, наприклад, майбутнього своєї країни, тоді автоматично ми будемо заперечувати, що всі іспанці мають основоположне право”, – сказала чиновниця.

Зі свого боку, регіональний лідер Каталонії Карлос Піджемонт заявив, що швидше за піде в тюрму, ніж скасує референдум. За його словами, люди, які живуть в регіоні, “мають право вирішувати”, чи хочуть вони відокремитися від решти Іспанії, щоб стати незалежною країною.

Нагадаємо, референдум про відділення Каталонії від решти 16 областей Іспанії призначений на 1 жовтня. Рішення про проведення референдуму прийнято в односторонньому порядку, без згоди Мадрида.