Кабмін готує нову постанову про правила вивезення особистих речей з Криму

Крим

На найближчому засіданні Кабінет Міністрів України може розглянути постанову, яка спростить провезення особистих речей через адміністративний кордон з окупованим Кримом.

Про це в ефірі «Радіо Свобода» сказав міністр з питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш, передає Центр журналістських розслідувань.

За словами Черниша, його відомство рік домагалося внесення зміни до переліку товарів для особистого користування, які були дозволені до вивезення з півострова.

«Постійно якесь відомство проти. Те спочатку Мінекономіки було проти, потім – Мін’юст. Але найголовніше перешкода зараз – Державна фіскальна служба, вона категорично проти. Наша позиція така, що має бути врегульовано за окремою процедурою, не посилаючись на законодавство, що регулює порядок перетину державного кордону. Тому що це не державний кордон, а просто адміністративна. Люди все ще хочуть виїжджати з Криму», – повідомив міністр.

За його словами, спрощення порядку вивезення речей блокувалося деякими пунктами закону про створення в Криму вільної економічної зони України.

«Ми розробили також законопроект, пропонуємо зміни, щоб скасувати вільну економічну зону «Крим». Деякі кажуть, що це не потрібно, треба залишити все, як є. Законопроект внесли на розгляд всіх міністерств і відомств», – заявив Черниш.

Нагадаємо, Адміністративний апеляційний суд Києва 14 червня залишив у силі рішення окружного адмінсуду про визнання незаконним і нечинним пункту першого Постанови Кабінету міністрів України №1035, який обмежував провезення через адмінграніцу з окупованих Кримом особистих речей громадян, прирівнюючи їх до товарів.