Двом фігурантам сімферопольського «справи Хізб ут-Тахрір» продовжили арешт

У «Київському районному суді» окупованого Сімферополя 9 серпня на два місяці продовжили термін утримання під вартою двом фігурантам сімферопольського «справи Хізб ут-Тахрір» – Айдеру Саледінову і Рустема Ісмайлову.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Крим.Реаліі.

Раніше продовжили на три місяці арешт п’ятьом фігурантам «справи Хізб ут-Тахрір» Емілю Джемаденову, Узаіру Абдулаєву, Теймуру Абдулаєву, Айдеру Саледінову і Рустема Ісмайлову. Адвокати подали апеляційну скаргу, проте її розгляд двічі відкладали.

12 жовтня 2016 року в Криму було проведено обшуки в п’яти мусульманських сім’ях. В результаті обшуків затримано п’ятьох кримських татар, яких звинувачують в участі забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір»: Рустем Ісмаїлов, Узеїр Абдуллаєв, Теймур Абдуллаєв, Еміль Джемаденов, Айдер Саледінов.

В кінці лютого стало відомо, що Рустема Ісмаїлова і Айдера Саледінова відправили на проходження психіатричної експертизи.

Раніше психіатричну експертизу проходили Муслім Алієв, Вадим Сірук, Енвер Бекіров, Емір-Усеин Куку, Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Ремзі Меметов і Енвер Мамутов.

Захисники заарештованих і засуджених по «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.