Російські ракети в Криму здатні вразити майже всі країни Європи – МінТОТ

Крим

В радіусі ураження ракет, розміщених Росією в окупованому Криму та Калінінградській області РФ, знаходиться велика частина європейських країн, а також країни Близького Сходу, Північної Африки і Передньої Азії.

Відповідні дані наводить Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, передає Центр журналістських розслідувань.

Відзначається, що РФ створила в Криму недоступну для міжнародного контролю мілітаризовану зону. На територію півострова продовжує надходити сучасне озброєння і військова техніка.

Ще в грудні 2015 року Чорноморський флот РФ отримав два малих ракетних кораблі – “Зелений Дол” і “Серпухов”, озброєні новими ракетними комплексами “Калібр-НК”.

За інформацією російських ЗМІ, яку підтверджують військові експерти, дані комплекси, в разі використання ракет типу ЗМ-14 здатні вражати цілі на відстані до 2500 км.

У МінТОТ підкреслюють, що за умови базування в Криму кораблів подібного класу в радіусі ураження ракет виявляються майже всі європейські країни – від Румунії до Франції та Скандинавських країн, а також країни Близького Сходу, Північної Африки і Передньої Азії. Виникає також можливість удару по Суецькому каналу.

У відомстві нагадали, що саме кораблі “Зелений дол” і “Серпухов” 19 серпня минулого року виконали три ракетні удари по Сирії.

Вказується, що РФ свідомо робить ставку на подібні кораблі, оскільки договір по РСМД від 1987 року забороняє наземне базування крилатих ракет, аналогічних ЗМ-14 по дальності. У свою чергу, корабель-носій подібних ракет отосітельно недорогий і може вести вогонь з акваторій, де його прикривають берегові сили.

У міністерстві зазначають, що зараз суду “Зелений дол” і “Серпухов” знаходяться в складі Балтійського флоту РФ, що робить можливим їх використання в межах кола з радіусом в 2500 км з центром в Калінінградській області. У зоні ураження виявляються практично всі європейські країни, включаючи Ісландію.

У МінВОТ роблять висновок, що РФ надає військовий тиск на країни Європи для досягнення політичних цілей, і в той же час створює загрозу підтримання миру не тільки Україні, але і у всьому європейському регіоні.