Росія в обхід санкцій ООН ремонтує наступальну зброю Ірану – Die Welt

Влада

Росія в обхід санкцій ООН проводить технічне обслуговування наступального озброєння Ірану. Вантажі поставляються з Ірану контрабандними шляхами через російські бази в Сирії.

Про це повідомляє німецьке видання Die Welt з посиланням на джерела в західних спецслужбах, передає Центр журналістських розслідувань.

З 2015 року тегеранський аеропорт Мерабад став центром управління для російських військ, які беруть участь в сирійській війні на стороні президента Башара Асада. Однак в червні 2017 роки мінімум 2 літаки Boeing 747-200, схожі на іранські, зробили вильоти в сторону сирійської авіабази Хмеймім, яка використовується російськими військово-повітряними силами. Ці польоти відбулися 18 і 19 червня.

Die Welt вказує, що саме 18 липня Хмеймім з коротким неоголошеним візитом відвідав міністр оборони РФ Сергій Шойгу.

Видання в мікроблозі Twitter опубліковало супутниковий знімок, на якому, як стверджується, показаний іранський вантажний літак на російській авіабазі в Сирії.

Західні спецслужби стверджують, що іранські літаки доставили компоненти важких озброєнь на цю базу, звідки росіяни через порт Тартус, де розташована база матеріально-технічного забезпечення ВМФ РФ, транспортували цей вантаж в порт Новоросійськ. Судно Sparta III вийшло в море 25 червня і прибуло в російський порт 30 червня.

«Це був перший етап нового контрабандного маршруту, який придумали Москва і Тегеран, щоб обійти санкції», – пише видання. Літаки, за даними спецслужб, доставили «важливі компоненти наступальних озброєнь», які повинні пройти в Росії технічне обслуговування.

Як зазаначає видання, такі дії РФ порушують резолюцію Радбезу ООН 2231 від липня 2015 року, яка вимагає схвалення ООН на поставки, продаж або трансфер будь-яких типів наступального озброєння, артилерії великого калібру, бойових літаків і вертольотів, кораблів, ракет або ракетних систем.