На Донбасі через агресію РФ загинули щонайменше 2500 мирних жителів – ООН

Донбас

За даними ООН, російська агресія на сході України привела до загибелі щонайменше 2500 мирних жителів, ще від 7 до 9 тисяч осіб отримали поранення.

Як передає Центр журналістських розслідувань, про це йдеться в заяві МЗС України з нагоди Міжнародного дня гуманітарної допомоги, який з 2008 року відзначається 19 серпня.

«Особливе значення цього дня для України обумовлено гуманітарними наслідками російської агресії. За підрахунками ООН, впродовж майже трьох років військових дій РФ на Донбасі загинули щонайменше 2 500 мирних громадян України; від 7 000 до 9 000 були поранені. Війна продовжує забирати та калічити людські життя: лише у першому півріччі цього року її жертвами стали понад 400 цивільних осіб, що на 60% більше, ніж за такий же період 2016 р.», – йдеться в документі.

Також наголошується, що продовжуються порушення режиму припинення вогню, заміновані території становлять загрозу життю для майже 800 тис. українців, які проживають поблизу з лінією зіткнення.

Як вказують в МЗС, Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ регулярно фіксує численні випадки розташування контрольованими Росією незаконними збройними формуваннями військових позицій, озброєння і військової техніки в населених районах, захоплення об’єктів приватної власності та адміністративних приміщень, зокрема шкіл, дитячих садів і лікарень.

Майже 1,6 млн. громадян, що становить близько 4% населення України, змушені були покинути свої будинки і стали внутрішньо переміщеними особами. За даними ООН, понад 3,8 млн. українців по обидва боки лінії зіткнення потребують гуманітарної допомоги.

МЗС України висловив подяку за допомогу, яку надають для вирішення гуманітарних проблем на окупованих територіях України організації системи ООН, Міжнародний комітет Червоного Хреста, країни-партнери та міжнародні неурядові організації, і сподівається на подальшу міжнародну підтримку.

«Масштаби гуманітарних викликів, які продовжують поставати перед Україною у зв’язку з агресією РФ, потребують належних обсягів гуманітарного фінансування. У цьому зв’язку закликаємо держав-донорів активізувати зусилля для мобілізації фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Плану гуманітарного реагування ООН в Україні у 2017 році», – підкреслюється в заяві МЗС.

У той же час за даними Міжнародного комітету Червоного хреста в Україні, з початку бойових дій на Донбасі загинули понад 2700 цивільних осіб.

«Понад 2700 цивільних були вбиті в збройному конфлікті на сході України. Цивільні особи – НЕ мішень», – повідомляє МККК в мікроблозі Twitter.

Нагадаємо, раніше глава моніторингової місії ООН з прав людини Фіона Фрейзер заявила про те, що в результаті конфлікту на сході України постраждали більше 33 тисяч осіб: мирне населення, військові та збройні групи.