У Криму силовики відпустили організатора зустрічі кримських татар, її учасникам наказали розійтися

Крим

В окупованому Криму російські силовики відпустили раніше затриманого Бекіра Умерова, організатора пам’ятної акції, присвяченої 30-річчю проведення мітингів кримських татар в Москві з вимогою повернення в на Батьківщину з місць депортації. Учасникам зустрічі під загрозою застосування сили було наказано розійтися.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook Айше Умерова, дочка заступника глави Меджлісу Ільмі Умерова, передає Центр журналістських розслідувань.

«ФСБшники дали 10 хвилин, потім погрожують почати «працювати» з розгону «несанкціонованого мітингу». Люди виступають за те, щоб старший від силовиків вийшов до людей і сказав про це», – написала Умерова.

За її словами, незважаючи на погрози силовиків, учасники зустрічі провели дуа (молебень – ред.) біля кінної бази «Ковбой» у села Біла Скеля (Акъ-Къая), де було заплановано проведення заходу.

Айше Умерова додала, що силовики вже відпустили раніше затриманого організатора акції Бекіра Умерова, брата Ільмі Умерова.

«Бекіра Умерова вже відпустили, ми з оточеної бази поїхали, їдемо тепер всі разом його зустріти і звідти в мечеть в Сари-Су в Білогірську», – повідомила вона.

Як повідомлялось, 20 серпня в окупованому Криму під Білогірськом російські силовики під виглядом нібито виявлення вибухонебезпечних предметів зірвали проведення заходу, присвяченого 30-річчю проведення масових мітингів кримських татар в Москві влітку 1987 року, що стало поштовхом до їх масового повернення на півострів з місць депортації.

Силовики оточили територію бази відпочинку «Ковбой» в селі Біла Скеля (Акъ-Къая), де повинна була пройти зустріч і не пропустили туди її учасників. При цьому був затриманий організатор заходу Бекір Умеров.