Анексія не повинна перешкодити молоді з Криму здобути освіту в Туреччині – Чубаров

Крим

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що анексія Криму Росією не повинна перешкодити молоді з Криму, яка бажає здобути освіту в Туреччині.

Про це йшлося на зустрічі Чубарова з заступником директора з питань закордонних тюрків і споріднених угруповань секретаріату уряду Турецької Республіки Сайітом Юсуфом 21 серпня в Києві, повідомляється на сайті Меджлісу, передає Центр журналістських розслідувань.

Представник турецького уряду в свою чергу зазначив, що протягом 25 років Республіка приймає студентів з усього світу для навчання у вищих навчальних закладах країни за рахунок урядових стипендій. Щорічно близько 40-50 молодих громадян України вступають на навчання до Туреччини. Велика частина цих студентів є кримськими татарами.

Після анексії Криму кримські учні та абітурієнти зіткнулися з проблемою – шкільні атестати і дипломи про вищу освіту, видані російською владою на території півострова, не визнають міжнародні вузи. Кримські документи про освіту зараз визнають тільки на території Росії і півострова.

Українські правозахисники заявляли, що діти в Криму стали частиною пропагандистської політики Кремля. На ці цілі спрямовуються великі ресурси з сусідньої Росії. Психологи відзначають тиск на свідомість дітей в сучасній освіті Росії.

За даними міністра освіти і науки України Лілія Гриневич на 28 липня, заяви на вступ до вищих навчальних закладів, що розташовані на материковій частині України, подали понад 200 абітурієнтів з анексованого Криму.