В Україні прогнозують нову хвилю інтернет-вірусу

Життя

Фахівці з кібербезпеки повідомляють про масові фішинг-розсилках, які можуть стати початком нової хвилі інтернет-вірусу.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова наглядової ради Octava Capital Олександр Кардаков, передає Центр журналістських розслідувань.

«Протягом останніх двох години нам надходять повідомлення про масові поштових розсилках, що містять шкідливий код, як правило в одному з архівних форматів: ARJ, ZIP, 7-ZIP і ін. Вранці наша система захисту електронної пошти перехопила подібні повідомлення зі вкладенням 7-ZIP, що маскуються під вкладені рахунки. Вміст зараз аналізується, але вже ясно, що воно містить активну частину, яка намагається встановити інтернет-з’єднання», – йдеться в повідомленні.

У своєму повідомленні Кардаков також дає рекомендації для користувачів, які зіткнулися з цією проблемою: видаляти всі листи з архівними вкладеннями з незнайомих і неперевірених адрес, не відкриваючи їх; користувачам MS Outlook і MS Exchange рекомендують не відкривати файли безпосередньо у додатках MS Office і обов’язково користуватися засобами попереднього перегляду вмісту файлу.

R & D-директор компанії «ІТ-Інтегратор» Володимир Кург також на своїй сторінці написав про можливі атаки.

«Від наших партнерів приблизно з 10:30 приходять повідомлення про фішинг-розсилці з вкладеннями в 7zip. Прмерно в цей час приїхало і до нас, зміст тіла – прохання подивитися рахунку у вкладенні, перехоплено на зовнішньому шлюзі», – відзначає він.

Нагадаємо, команда CERT-UA повідомляла про можливу кібератаку на інформаційні ресурси України на День Незалежності 24 серпня.

НБУ також попереджав про можливу атаку через програму MS Word.