У Криму активісти почали випуск двомовного видання «Кримський Терен»

Крим

В окупованому Криму Український культурний центр презентував перший експериментальний випуск видання «Кримський Терен» українською та російською мовами.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ) з посиланням на керівника центру Леоніда Кузьміна, передає Центр журналістських розслідувань.

«Запропонована газета – це цеглина в збереженні українського друкованого слова на півострові … Основне наше завдання – познайомити кримчан з альтернативною точкою зору … Кримчани, цей проект для нас, для світу, для згоди на півострові», – йдеться у вступному слові видання.

У першому випуску опублікована інструкція для вступу до вищих навчальних закладів України, матеріал про блокування інтернет-ЗМІ в Криму, фрагменти останнього слова кримського політв’язня Володимира Балуха, також історичне дослідження Леоніда Кузьміна про українських землях в найдавнішу пору.

Як відзначають в КПГ, в окупованому Росією Криму систематично обмежують доступ до інформаційних сайтів. Правозахисники вказують на тиск на незалежні засоби масової інформації та журналістів, а також сформований «інформаційний вакуум». Півострів внесений до десятки найгірших територій, за рівнем свободи слова.

Експерт КПГ, правозахисник Олександр Сєдов раніше заявив, що Росія в Криму відповідальна за дискримінацію українців і кримських татар в доступі до освіти рідною мовою.

Як свідчать результати моніторингу Кримської правозахисної групи, в Криму в порівнянні з 2013 роком в 36 разів зменшилася чисельність учнів, чиє навчання здійснюється українською мовою. Так, в 2013 році в Автономній Республіці Крим 13 589 школярів здобували освіту українською мовою, тоді як в 2016 році число таких учнів знизилося до 371. Відповідно кількість класів з українською мовою навчання за два роки скоротилося в 31 разів.

Експерти КПГ довели, що російськомовне населення Криму до початку окупації Криму РФ не відчувало проблем з використанням рідної мови. Це підтверджує той факт, що на момент окупації в Криму російською мовою навчалося 90,7% учнів.