Біля Босфору розламався турецький суховантаж, який возив сировину на завод Фірташа в Криму

Життя

У Чорному морі біля входу в протоку Босфор в ніч з 26 на 27 серпня розламався навпіл турецький суховантаж LEONARDO, який неодноразово перевозив ільменіт в окупований Крим для заводу українського олігарха Дмитра Фірташа «Кримський Титан» через закритий Україною керченський порт Камиш-Бурун.

Про це повідомляє моніторингова груп фонду «Майдан закордонних справ» і порталу BSNews, передає Центр журналістських розслідувань.

«Судно йшло в баласті (без вантажу) з Ростова-на-Дону в турецький порт Тузла – після того, як 8 серпня 2017 доставило черговий вантаж 3000 тонн ільменітової руди з турецького порту Самсун в порт Камиш-Бурун», – пише видання.

В даний час кормова частина судна знаходиться біля турецького узбережжя. Її доставили туди турецькі рятувальники на буксирі.

Фото: denizhaber.com.tr

Фото: denizhaber.com.tr

Як зазначає видання, старий 42-річний суховантаж радянського виробництва (тип Сормовський) в 2011 році був проданий Укррічфлотом турецькому власнику. З серпня 2015 року він фігурує в сирійському чорному списку США, з кінця 2016 – кримському чорному списку «Майдана закордонних справ».

Карта на основі shippingexplorer.net

Як повідомлялось, вранці 29 липня 2017 року біля берегу окупованого Криму приблизно в 45 км на південь від Форосу затонув порушник режиму санкцій – румунський суховантаж ANDA.

Як повідомлялося, вранці 28 липня в акваторії Чорного моря в 40 кілометрах на південь від Алупки під час шторму перекинулося та затонуло румунське судно Anda під прапором Того, на борту якого знаходилося 9 членів екіпажу. Суховантаж вийшов з порту окупованій Керчі з вантажем зерна. Вісім членів екіпажу були врятовані, доля одного залишається невідомою. З 2014 року судно понад 30 разів порушувало українське законодавство, заходячи в порт окупованій Керчі.