Посольство України з’ясовує інформацію про зниклого в Білорусі сина українського офіцера

Влада

Посольство України в Білорусі надіслало ноту білоруському МЗС, щоб з’ясувати місцезнаходження сина колишнього українського офіцера-прикордонника, 19-річного Павла Гриба, який пропав на території Білорусі і можливо був викрадений російськими спецслужбами.

Про це повідомляє видання Українська правда з посиланням на коментар посольства, передає Центр журналістських розслідувань.

У дипвідомством повідомили про те, що в курсі ситуації зі зникненням громадянина України.

«Наш консул тримає це на контролі», – повідомив представник посольства.

У понеділок, 28 серпня, колишній офіцер-прикордонник Ігор Гриб, який займається створенням капеланської служби в українських силових органах, повідомив на своїй сторінці в Facebook про зникнення сина Павла після приїзду до Білорусі.

«24 серпня мій син Павло (19 років) поїхав в місто Гомель на зустріч з дівчиною, з якою познайомився і спілкувався тільки в соціальних мережах, без особистого знайомства, спочатку в VK, а потім в Скайп, яка за його словами, повинна була приїхати на зустріч з Російської Федерації. За домовленістю, Павло мав повернутися в той же день. Коли на наступний день він не повернувся, я поїхав в Гомель на його пошуки», – написав Ігор Гриб.

У Гомелі він з’ясував, що Павло знаходиться в розшуку по ст. 205 КК РФ (терористичний акт), а ініціатором розшуку є управління ФСБ РФ по Краснодарському краю.

При цьому у Гомельській прикордонній групі Грибу заявили, що не мають ніякої інформації про його сина. Прикордонне управління зустрічатися з батьком відмовилося.

У той же час Держприкордонслужба України має інформацію про перетин Павлом Грибом кордону через пункт пропуску «Нова Гута» (Чернігівська область, Україна) – «Нові Яриловичі» (Гомельська область, Білорусь).

«Таким чином стало зрозуміло, що ФСБ виманила Павла в Гомель, під виглядом зустрічі з дівчиною і провела затримання», – написав батько хлопця.

При цьому офіцер підкреслив, що його син не брав участі в бойових діях на Сході України, і служити в силових структурах, за станом здоров’я, йому заборонено. Павло має інвалідність і змушений постійно приймати підтримуючі препарати. Після військової агресії РФ проти України, він тільки активно писав у соціальних мережах, часто вже не підбирав вирази щодо ворогів України.

Помічник голови Держприкордонслужби України Олег Слободян повідомив на своїй сторінці в Facebook, що відомство перевіряє інформацію про зникнення Павла Гриба.

«Схоже, що у нашого колеги-прикордонника ФСБшники виманили за кордон в Білорусь сина і там, за незрозумілих обставин, затримали. Зараз перевіряємо цю інформацію по службовій лінії», – написав Слободян.

Народний депутат, координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук повідомив на своїй сторінці в Facebook, що в зв’язку зі зникненням Павла Гриба вже направив відповідні звернення до органів влади України. Він додав, що посольство України в Мінську готує офіційні дипломатичні кроки.

Також Тимчук висловив надію, що до розслідування обставин зникнення юнака в Білорусі підключаться міжнародні партнери, зокрема, ОБСЄ.