Вивезених із Криму до Адигеї ув’язнених змушують приймати громадянство РФ – МЗС України

Влада

МЗС України заявляє, що вивезених з окупованого Криму в російську Республіку Адигея ув’язнених українських громадян незаконно примушують отримувати громадянство Росії.

Про це йдеться у відповіді відомства на інформаційний запит видання Крим.Реаліі, передає Центр журналістських розслідувань.

За інформацією МЗС, вивезених на територію РФ з Криму українських в’язнів примушують приймати російське громадянство на підставі «так званого «Договору між Російською Федерацією і Республікою Крим про прийняття в Російську Федерацію республіки Крим і утворення в складі Російської Федерації нових суб’єктів» від 18 березня 2014 року».

«З правової точки зору зазначений «договір», є таким, що суперечить імперативним нормам міжнародного права, а саме, порушує зобов’язання держав утримуватися від будь-яких дій, що підривають територіальну цілісність суверенних держав, закріплені в Декларації про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин і співробітництва між державами відповідно до Статуту ООН, ухваленою резолюцією Генасамблеї ООН № 2625 в 1970 році», – заявили в МЗС України.

У відомстві пояснили, що відповідно до статті 53 Віденської конвенції про право міжнародних договорів з 1969 року, такі договори є «нікчемними», і, отже, не можуть мати жодних правових наслідків.

Також український МЗС підкреслив, що в анексованому Криму продовжується дія Конституції та законів України. Примусове надання громадянам України, які проживають на цій території, громадянства Росії, не визнається Україною і не є підставою для втрати громадянства України.

16 серпня російська правозахисниця Яна Теплицька повідомила, що українських в’язнів, яких вивезли з окупованого Криму в російську Республіку Адигея, змушують прийняти громадянство Росії.

За даними українських громадських організацій, російська влада вивозить ув’язнених з Криму в 49 пенітенціарних установ, розташованих в 23 суб’єктах сусідньої Росії.